Tanjug/AP
Ričard Grenel i Hašim Tači

Politički analitičar Imer Muškoljaj kaže da je poruka specijalnog američkog izaslanika Ričarda Grenela jasna, SAD žele što brži nastavak dijaloga i postizanje konačnog sporazuma između Prištine i Beograda.

Muškoljaj je za Kosovo Onlajn rekao da glavna poruka ambasadora Grenela posle sastanka sa kosovskim liderima jeste da administracija Donalda Trampa ne želi da se meša u unutrašnju politiku Kosova ali da od Prištine traži ukidanje takse na uvoz robe iz Srbije. Istovremeno i od Beograda se očekuje da prekine kampanju za povlačenja priznanja nezavisnosti  Kosova.

– Poruka je jasna, ako je rekao da želi da se nastavi dijalog zbog ekonomskog razvoja, to je direktna poruka Samoopredeljenju i DSK da što pre formiraju vladu. Ne možemo očekivati od Grenela da im direktno kaže hajde formirajte vladu, ali za mene ovo je bila jasna poruka – navodi Muškoljaj.

“Sporazum o avio-liniji nije nametnut”

On napominje i da sporazum o uvođenju avio-linije na relaciji Priština-Beograd nije nametnut već ukazuje da je ipak bilo komunikacije između Kosova i Srbije uz posredstvo SAD.

– To je bila poruka da ako postoji volja može da se postigne i konačni sporazum između Srbije i Kosova. U suprotnom, SAD neće sedeti skrštenih ruku već će preduzeti određene korake. Znamo da su SAD zainteresovane da se sporazum Srbije i Kosova postigne pre izbora u Americi u novembru, tako da kosovska i srpska strana nemaju puno vremena, moraju da nastave dijalog i postignu sporazum – ocenjuje Muškoljaj.

A stručnjak za pitanja iz oblasti ekonomije Nagip Skenderi kaže za Kosovo Onlajn da je ambasador Grenel želeo da stavi do znanja vlastima na Kosovu i u Srbiji da je u prethodnom periodu bilo puno političkog razgovora koji nije imao uspeha i da ubuduće treba posvetiti više pažnje i vremena ekonomiji i ekonomskom razvoju.

– Jer, kada su ljudi zadovoljni svojim ekonomskim i socijalnim stanjem, onda manje vremena posvećuju politici. Ono što je ambasador Grenel rekao, treba da se sada realizuje na terenu, Kosovo treba da ukine taksu a Srbija da prestane sa angažovanjem oko povlačenja priznanja Kosova kod pojedinih zemalja i učlanjenja u međunarodnim organizacijama – navodi Skenderi.

Posle posete Kosovu, Grenel je otišao u Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a tim posetama je prethodilo i postizanje dogovora o uspostavljanju avio-linije Priština-Beograd. To je  prvi dogovor između Kosova i Srbije od kako je dijalog između dve strane u blokadi zbog uvođenja taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here