pixabay.com

Svi smo čuli savete da je leti bolje piti tople, a zimi hladne napitke. Da li znate zbog čega bi to trebalo da radite i da li je zaista toliko štetno po zdravlje da leti pijete hladne napitke?

Kada su leti velike vrućine i kada je visok nivo vlage zbog koje ne može normalno da se diše, najradije posegnete za čašom vode ili soka sa puno leda kako biste se rashladili?

Možda bi trebalo da pripazite koliko leda stavljate jer naučnici upozoravaju da hladna voda zapravo usporava hidrataciju organizma i da je kada su velike vrućine najbolje piti vodu odnosno napitke sobne temperature jer njih organizam brže apsorbuje.

Ako pijete ledena pića odmah posle obroka, postoji velika mogućnost da se prehladite, bez obzira što je napolju vruće.

Kad steknete naviku ispijanja vode sobne temperature, primetićete veliko poboljšanje kod varenja i bolje ćete se osećati tokom i nakon obroka.

Ispijanje toplog čaja na temperaturi iznad 30 stepeni, što je mnogima nezamislivo, takođe ima svoje prednosti jer će topli napitak podstaći znojenje i tako će vas rashladiti. Važno je napomenuti da će vas topli napitak rashladiti jedino kada nema vlage, odnosno kada je vazduh suv.

Efekat će biti još bolji ako nosite odeću koja ne zadržava vlagu, odnosno koja omogućava isparavanje znoja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here