pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međunarodni naftni koncerni koriste situaciju da bi što više zaradili, tvrdi “Grinpis”.

“Rat u Ukrajini koncerni koriste kao argument za visoke cene na benzinskim pumpama, iako visina cena nije opravdana”, naglašava “Grinpis”.

Iako bi organizacija za zaštitu ekologije trebalo da se raduje visokim cenama goriva, upravo je ona dala u nalog istraživanje o ogromnom profitu naftnih koncerna. Prodajom dizela i benzina u Evropi koncerni su ostvarili dodatne prihode u visini od najmanje tri milijardi evra, ukazuje se u toj studiji.

Samo za mart je studija pokazala da je naftna industrija u EU dnevno ostvarivala dodatne priode u visini od 107 miliona evra – 94 miliona evra od prodaje dizela i 13 miliona evra od benzina.

U Austriji, prema “Grinpisu” naftna industrija ostvarila je dnevne dodatne prihode u visini od oko 4,3 miliona evra, od čega 3,7 miliona evra od prodaje dizela. U Austriji, posle Nemačke, naftna industrija ostvarila je najveće dodatne prihode od prodaje goriva u EU.

“Grinpis” je pozvao austrijsku vladu da posebno oporezuje ovu “nemoralnu ratnu zaradu” i time finansira mere za ublažavanje poskupljenja.

Studija je pokazala da su cene na benzinskim pumpama rasle mnogo brže od cene sirove nafte na svetskim tržištima. Tako su cene za sirovu naftu između januara i marta porasle za samo oko 19 centi po litru, a istovremeno je cena dizela u rafineriji porasla za oko 30 centi po litru, a dizela na pumpi za oko 37 centi.

Kod benzina je situacija slična, iako je rast cene bio blaži. Te velike marže pokazuju jasno kako naftna industrija koristi situaciju, jer je cene u lancu isporuke dizala, dok se osnova troškova gotovo nije menjala, zaključuje studija “Grinpisa”.

1 COMMENT

  1. Pa to je logično ako znate da NATO
    Zemlje od 2014 godine šalju oružije zatim utiču direktno na izbore
    Agresija na Lugansk i Donbas traje od 2014 hiljade Rusa je ubijeno
    I ovaj rat je rezultat toga
    A naravno da amerika izvlači svoju korist iz toga
    Još otima naftu iz Iraka
    Koji je napala pod lažnim optužbama

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here