Grip kosi i potpuno izolovana plemena

0

 

Neverovatno ali istinito – čak ni oni nisu bezbedni: Plemena koja žive u divljini, potpuno izolovana od civilizacije

Sedmoro pripadnika venecuelanskog plemena Janomami, umrlo je od posledica novog gripa, dok je oko 1.000 zaraženo virusom H1N1, navedeno je u današnjem saopštenju.

 

Strahuje se i da je virus novog gripa odneo mnogo više žrtava među pripadnicima plemena Janomami, jer su izolovana indijanska plemena uglavnom neotporna na bolesti koje stižu iz "civilizacije".

U pograničnom području između Venecuele i Brazila, živi oko 32.000 pripadnika naroda Janomami, koji predstavlja najveću izolovanu grupaciju u oblasti Amazona.

Direktor organizacije "Survajver internešenal" Stiven Kori rekao je da je situacija kritična i da vlade Brazila i Venecuele moraju da preduzmu hitne mere i poboljšaju zdravstvenu zaštitu u plemenu Janomami, preneo je Rojters.

"Ukoliko to ne bude učinjeno, stotine Janomamija umiraće od različitih bolesti. Ovo izolovano pleme, otkriveno kada su ga epidemije desetkovale pre 20 godina, biće potpuno uništeno", naveo je Kori.

Oko 20 odsto pripadnika plemena Janomami umrlo je od gripa, malarije i drugih bolesti, tokom osamdesetih i devedetih godina, kada su u područje u kojem žive nagrnuli kopači zlata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here