EPA

Veliko iznenađenje na Australijan openu priredio je mladi grčki teniser Stefanos Cicipas (20).

Pre svega, zaustavio je nekad najboljeg tenisera sveta Švajcarca Rodžera Federera, a posle njega savladao je i Španca Roberta Bautista-Aguta i tako napravio najveći uspeh u karijeri plasiravši se u polufinale prvog Grend slema u sezoni. Navijači u Melburnu su oduševljeni podvigom rođenog Atinjanina, ali ko je, u stvari, Cicipas?

Kako je naveo na svom sajtu, upravo su ga roditelji uveli u svet tenisa, pošto su oboje radili kao treneri za turiste u Atini.

Prvi trening imao je sa samo šest godina u Teniskom klubu Glifada sa ostalom decom u klubu, a zašto se opredelio baš za tenis najverovatnije je zaslužna njegova majka Julija Salјnikova Cicipas, inače bivša ruska teniserka koja je 1990. godine promenila zastavu pod kojom će igrati – udajom za Apostola Cicipasa uzela je Grčku kao zemlju koju predstavlja (najbolji plasman u karijeri bilo 194. mesto). Ipak, nije samo od nje nasledio “sportski gen” pošto je njegov deda, Sergej Salјnikov, fudbaler Spartaka iz Moskve, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. Sovjetski Savez je u finalu savladao Jugoslaviju s 1:0.

I njegova sestra Elizabet, kao i braća Pavlos i Petros takođe se bave tenisom ali je ipak najuspešniji najstariji od njih četvoro. Njegov otac Apostolos mu je trener, prati ga na turnirima i najveća mu je podrška.

Ipak, onaj ko mu je usadio disciplinu, naučio radnoj etici i tehnikama na terenu jeste njegov prvi trener Đorđos Spiliopulos. Posle dve godine provedene kod njega, prešao je kod Đorđosa Fountokosa, sa samo osam godina, koji ga je dalje usavršavao. Sa 12 godina doneo je najvažniju odluku u svom životu – odlučio je da se odrekne života u Grčkoj i profesionalno se posveti tenisu. Prihvatio je mnogobrojna odricanja, nerviranja, neprospavanih noći, stresa, tenzije, frustracije ali pre svega je želeo da ispuni svoja očekivanja.

Ono što je možda manje poznato u vezi ovog momka jeste da je veliki zaluđenik YouTube-om i da ima svoj blog o – putovanjima.

– Ako se niste pretplatili, pretplatite se – napisao je posle pobede nad Švajcarcem. To mu je pomoglo da za kratko vreme od 23.000 pratilaca taj broj dođe do 29.000!

Ova godina počela mu je odlično, a posle plasmana u polufinale Australijan opena postao je najmlađi učesnik turnira. Njegov uspeh vraća nas na davnu 2006. godinu kad je njegov prijatelj Kipranin Markos Bagdatis obezbedio plasman u finale Australijan opena što je obradovalo grčku zajednicu na najmanjem kontinentu.

Postao je najmlađi učesnik polufinala turnira u Melburnu od 2003. godine i učešće Endija Rodika i najmlađi učesnik ikada na Grend slemovima od učešća Novaka Đokovića 2007. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here