youtube/ EPP
Hrvatski premijer Andrej Plenković

Trećeg dana od prelaska Hrvatske sa kune na evro poskupljenje određenih roba i usluga izazvalo je veliku pažnju javnosti, a poslanik Nikola Grmoja iz opozicionog Mosta kaže da je za to isključivo odgovoran premijer Andrej Plenković.

“Prošle godine imali smo inflaciju zbog štampanja novca kojim su kompenzovane štete preduzetnicima i građanima zbog suludih epidemioloških mera i zatvaranja/lokdaunova koja/i su onemogućavala poslovanje. A na tu inflaciju imali smo i dodatnu jer se celu prošlu godinu koristila situacija i dizale su se cene kao priprema za uvođenje evra. Upozoravali smo da je najgore vreme za uvođenje evra i da ćemo imati dodatna povećanja cena što se i dogodilo”, napisao je Grmoja na svom Fejsbuk profilu, javlja Tanjug.

Prema njegovim rečima, sada savetnik ministra privrede Jurica Lovrinčević, koji je u ovaj resor došao iz Pevexa, tvrdi da nisu imali nikakvih indicija da će se dogoditi rast cena iako se to dogodilo u svim zemljama koje su uvele evro.

“Da ne govorim da smo ih na to upozoravali i mi i ekonomski stručnjaci. Prvog dana uvođenja evra obistinilo se sve ono na što smo upozoravali i cene su dodatno skočile. Izgleda da samo naša vlada nije znala šta će se dogoditi”, dodao je Grmoja.

On tvrdi da je jasno da se sada svi prave nevešti, iako su znali da će do rasta cena doći.

“Ministar Filipović tek sad najavljuje crne liste i preti zamrzavanjem cena određenih proizvoda. Najbolje bi bilo da vlada ništa ne čini jer svaku njihovu intervenciju će platiti građani”, primetio je Grmoja.

Ukazao je da ako budu ograničene cene određenih proizvoda rašće cene drugih, jer trgovci moraju da se namire.

“Isto kao što građani plaćaju njihov porez na ekstraprofit. Proračun se puni, ali preko leđa građana odnosno potrošača”, kaže Grmoja.

Podsetio je da je Most dva puta u saborsku proceduru uputio zaključak o odgađanju uvođenje evra, ali su nažalost vladajući zajedno sa zastupnicima SDP i Možemo glasali protiv njihovog zaključka.

“Nažalost, pokazalo se da smo bili u pravu i oko suludih epidemioloških mera, ali i oko uvođenja evra zbog čega će dodatno nastradati standard naših građana”, napisao je Grmoja.

Naveo je da Hrvatsku trenutno, kako kaže, vodi onaj koji sve poteze povlači u svrhu ostvarenje svojih ličnih ambicija, a Most će, dodaje, učiniti sve da građani to shvate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here