M. Karović
Kosovo i Metohija

Predsedavajući Stručne grupe za međunarodne aktivnosti u Generalnom savetu stranke “Jedinstvena Rusija” Aleksej Gromiko poručio je danas da Srbija nije sama u borbi za odbranu svojih interesa na Kosovu i Metohiji, jer na njenoj strani su snažni svetski centri moći, kao što su na njenoj strani i istina i međunarodno pravo.

Gromiko je, govoreći na konferenciji Beogradskog strateškog dijaloga, konstatovao da je problem Kosova i Metohije nasleđe gigantske greške i zločina korišćenja prava sile, umesto sile prava.

– Izlaz se može naći ako sponzori tog veštačkog protektorata počnu da se menjaju. EU je 2016. godine iznela svoju strategiju u kojoj propisuju princip strateške autonomije, i Srbija treba da čeka da EU uvidi da li može da ima svoju autonomnu politiku ili će da se vrti na repu Vašingtona – rekao je Gromiko.

Srpski narod je, kako je konstatovao, danas podeljen, a istovremeno se otvaraju vrata za promovisanje velike Albanije, jer Albanci su jedini narod na Balkanu kojem se dopušta da razmatra svoj veliki svet kroz prekrajanje teritorija.

Na konferenciji “Evropska bezbednost na raskršću multilateralizma i unilateralizma”, u okviru panela o javnoj diplomatiji, govorila je i narodna poslanica Marija Obradović, koja je istakla da će Srbija insistirati na tome da se na Kosovu i Metohiji poštuje izborna volja srpskog naroda, i da Srpska lista dobije odgovarajuće mesto u privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Prema njenim rečima, Beograd i dalje drži ispruženu ruku i želi miruljubivo rešenje kosovsko-metohijskog konflikta koji, međutim, postaje sve oštriji dolaskom nove političke garniture na pozicije moći u Prištini.

– Koristimo sva raspoloživa diplomatska sredstva i insistiramo na dijalogu, ali treba da znaju da svaka trpeljivost ima granice – rekla je Obradović.

2 COMMENTS

  1. Gromiko govori srpski(govori u našu korist,hoću reći),a ova srpska poslanica ili ne razume dovoljno srpski ili zaista smatra da je Kosovo država.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here