Grunula granata u šporetu Srpkinje

0

Andrijana Mitrović imala sreće
 

– Ubacila sam drva u peć da bi zatim odjeknula snažna eksplozija. Nisam mogla da verujem kada sam videla deo vrata peći na sredini sobe. Pozvala sam policiju, koja je ustanovila da je u cepanici bila granata duga osam, a široka dva centimetra – izjavila je Andrijana.

Policija je saopštila da je devojka imala sreće jer se aktivirao samo upaljač granate, dok je dinamitsko punjenje ostalo netaknuto. Granata je stara čak 69 godina. Policija ističe da se radi o granati iz Drugog svetskog rata, i da je samo delimično detonirala, što je srećna okolnost, jer da je grunula svom snagom ko zna šta bi bilo sa Andrijanom ali i drugim stanarima zgrade.

Cepanice je naša zemljakinja, inače, dva meseca ranije, kupila u jednoj prodavnici građevinskog materijala. Policija pretpostavlja da je granata tokom rata bačena u šumu i da se zaglavila u drvetu, a da to niko nije video prilikom izrade cepanica za ogrev, te nije eksplodirala ni prilikom seče drva, pakovanja i transporta, što je pravo čudo.

Kurt Šnajder ekspert austrijske policije za eksplozivne naprave kaže da je naša Srpkinja imala sreću.

– Zbog termičke reakcije iz za sada nepoznatih razloga eksplodirao je samo upaljač, ali ne čitava granata. Da je došlo do potpune eksplozije kuća bi bila raznesena, devojka sigurno mrtva – kazao je Šnajder ističući da je anđeo čuvar bio uz Andrijanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here