Tanjug/AP

Predsednica Gruzije nazvala Rusiju “neprijateljem i okupatorom” i dodala da, kako je rekla, ruska “peta kolona” stoji iza nasilnih protesta u toj zemlji.

Predsednica Saloma Zurabišvili je u saopštenju navela da će nemiri podeliti tu bivšu sovjetsku republiku, prenosi Rojters.

Masa ljudi isprovocirana posetom ruskog poslanika pokušala je da upadne u parlament Gruzije, probivši kordon policije i bacajući flaše, na šta su policajci odgovorili suzavcem.

Neredi su izbili iznenada, nakon govora poslanika Donjeg doma ruskog parlamenta, a u sukobu demonstranata i policijepovređeno je preko 200 ljudi, od kojih je bar polovina zadržana u bolnicama.

Ruski uticaj u Gruziji ostaje politički osetljivo pitanje, navodi Rojters i podseća da je ova zemlja, saveznik SAD, vodila i izgubila kratkotrajni rat sa Moskvom 2008.

Rusija i Gruzija od tada nemaju diplomatske odnose, a Moskva priznaje nezavisnost dva otcepljena regiona, Južne Osetije i Abhazije, gde su sada stacionirane ruske trupe, podseća Rojters.

Iz Rusije optužuju opoziciju

S druge strane, oglasila se Rusija. Zvanična Moskva optužila je gruzijsku opoziciju da pokušava da spreči poboljšanje odnosa dve zemlje, javlja Rojters, pozivajući se na Tass.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su “radikalne” snage namerno organzovale sinoćne proteste.

U saopštenju se dodaje da će Moskva nastaviti da pokušava da poboljša odnose sa Tbilisijem.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here