pixabay.com
Glavni grad Gruzije Tbilisi

Gruzija neće revidirati odluku iz 2012. godine o prekidu saradnje s Rusijom u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, poručuju iz gruzijskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ova izjava usledila je nakon što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je spremno da dozvoli posmatračke letove u zoni od 10 kilometara duž granica Južne Osetije i Abhazije ukoliko Gruzija promeni odluku i počne da promenjuje Sporazum o otvoreno nebu.

Gruzijsko Ministarstvo je rusku poziciju okarakterisalo kao „ciničnu“ i istaklo da Moskva „pokušava da taj tehnički sporazum koristi radi sopstvenih političkih ciljeva“, prenosi „Vzgljad“.

U gruzijskom Ministarstvu tvrde da Rusija od 2010. godine sistematski krši Sporazum o otvorenom nebu, politizuje ga i bezuspešno pokušava da ga koristi kao instrument legitimizacije, kako kažu, nelegalne okupacije gruzijskih regiona – Abhazije i Južne Osetije.

U Tbilisiju dodaju da je upravo zbog toga Gruzija 2012. unilateralno obustavila primenu Sporazuma prema Rusiji.

„Ta odluka ostaje na snazi“, navode u gruzijskom Ministarstvu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je juče da Abhaziju i Južnu Osetiju tretira kao nezavisne države i da se, prema Sporazumu, posmatrački letovi izvode ne bliže od 10 kilometara od granice koje nisu učesnice Sporazuma.

Prošle nedelje američki predsednik Donald Tramp objavio je da SAD napuštaju Sporazum o otvorenom nebu tvrdeći da Rusija krši sporazum.

U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su naglasili da Moskva ni na koji način ne krši sporazum i da će nastaviti da ispunjava svoje obaveze sve dok je Sporazum na snazi.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here