pixabay.com
Glavni grad Gruzije Tbilisi

Rukovodstvo Evropske unije pozvalo je ambasadora Gruzije pri EU Vahtanga Maharoblišvilija u sedište u Brisel kako bi se izjasnio povodom skandala o mogućem prisluškivanju stranih diplomata koje je vršila gruzijska obaveštajna služba, saopštio je šef misije EU u Gruziji Karl Harcelj.

Prema njegovim rečima, „Evropska unija veoma ozbiljno shvata informacije na tu temu, jer moguće praćenje diplomata krši Bečku konvenciju“. Harcelj je u kontaktu sa vladom Gruzije po tom pitanju.

– Neprirodno bi bilo da se takav prijatelj i partner kao što je Gruzija učestvuje u takvim akcijama protiv nas. Ambasador Gruzije u EU juče je pozvan u sedište u Briselu kako bi izneo svoj stav – rekao je Harcelj.

Prošle sedmice opozicione televizije u Gruziji objavile su transkript razgovora diplomata u Gruziji. Pretpostavlja se da ih je tajno špijunirala Služba državne bezbednosti zemlje. Fajlovi sa zapisima o tajnom špijuniranju sveštenika, političara, novinara i međunarodnih diplomata televizije su objavile 12. septembra. Svi zapisi i transkripti razgovora tiču se njihovog ličnog života i sastanaka.

Kako mediji navode, informacije im je dostavio neimenovani bivši zvaničnik Službe državne bezbednosti.

Generalno tužilaštvo Gruzije započela je aktivnu istragu, a vlasti su priznale da je kredibilitet zemlje narušen. Pritom oni predlažu da se sačeka sa istragom.

Opozicioni poslanik Mamuka Hazaradze saopštio je da „takav međunarodni skandal neće proći bez posledica po Gruziju“.

– Narušen je međunarodni imidž Gruzije, gubimo međunarodne partnere, prate se strateški partneri i prijatelji. To je prekršaj protiv zemlje i naroda. Svu odgovornost snosi vladajuća stranka ‘Gruzijska mašta’ – rekao je Hazaradze.

Zamenik predsednika parlamenta iz stranke „Gruzijska mašta“ David Sergejenko izjavio je da je „politički veoma važno da se što pre dobiju rezultati istrage“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here