Gugl mape dostupne i bez interneta

0

Gugl mape će od sada biti moguće koristiti i bez interneta 

 

Gugl je unapredio popularnu aplikaciju mape karakteristikom koju su korisnici željno iščekivali. Od utorka je moguće sačuvati mape na telefonu ili tabletu da bi kasnije mogle da se koriste bez povezivanja na internet.

 

Ispod rezultata pretrage ponuđena je opcija „sačuvaj mapu za korišćenje oflajn”. Kada odabere ovu opciju, korisnik treba da na mapi zumiranjem odabere površinu koju će da sačuva. Tu postoje ograničenja, jer ukoliko markira veći prostor, dobiće odgovor da nije moguće sačuvati mapu.

Mana je što bez interneta neće biti dostupna navigacija na odabranim lokacijama, a nema ni mogućnosti pretrage. Ipak, mape mogu da se uvećavaju i sigurno će biti od koristi u snalaženju u nepoznatim oblastima, gde bi pristup internetu podrazumevao ogromne troškove za prenos podataka u romingu.

 

Kada ste na mreži u zemlji, možete da koristite i glasovne komande. Srbija je od kraja prošle godine na listi zemalja koje imaju podržanu glasovnu navigaciju. Uputstva su na srpskom jeziku.

 

Ažurirana aplikacija dostupna je na oba vodeća operativna sistema, Android i iOS.

Čuvanje mapa za oflajn upotrebu nije jedina novina u unapređenim mapama. Glas navigatora od sada preporučuju korisniku na koja traku da pređe ako se približava isključenje sa autoputa. U pretragu poslovnih objekata uvedeni su razni filteri uključujući onaj koji govori šta je trenutno otvoreno, koji restorani su dobili najbolje ocene korisnika i slično.

 

Kako da sačuvate mape:

* Ažurirajte aplikaciju Google maps
* Potražite lokaciju koja će vam biti potrebna kad niste na internetu
* Kada se mapa otvori, potražite ispod nje opciju „sačuvaj mapu za korišćenje oflajn”
* Zumirajte potrebnu površinu mape i pritisnite „sačuvaj” (ako dobijete obaveštenje da nije moguće sačuvati mapu, zumirajte još malo)
* U sačuvane mape ulazite pritiskom na ikonu čovečuljka s desne strane prozora za pretragu
* Sačuvanu mapu možete da preimenujete ili izbrišete (pritisnite opciju „prikaži sve i upravljaj”)

 

 

Ove opcije u Srbiji još nisu dostupne, ali moguće je direktno ukucati ime hotela ili nekog drugog objekta u prozor za pretragu. Ispod mape je kod nekih navedeno radno vreme, veb-adresa i utisci korisnika. Beogradska arena i restoran „Novak” imaju po petnaest recenzija. Za hotele „Hyatt Regency” i „Falkensteiner” u Beogradu date su i fotografije, brojevi telefona, cene prenoćišta i po desetak ocena gostiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here