Gugl zaobilazi Kinu preko Hong Konga

0

Kompanija navodi da je sajt u Hong Kongu specijalno namenjen korisnicima iz kineske matice i da će pažljivo motriti pokušaje da mu se ograniči pristup.

Gugl je zapretio da će se povući iz Kine, najvećeg globalnog internet tržišta, kada je u januaru saopštio da je uočen krajnje sofisticirani računarski napad na Guglove sadržaje i kada je američka firma otkrila da tragovi napada vode do Kine. Na meti sajber napada, izvršenog 12. januara, pored Gugla bilo je i više od 20 drugih kompanija.

Gugl je, tokom ovog napada, izgubio deo svoje intelektualne svojine i utvrdio da su hakerski napadnute adrese elektronske pošte GMail kineskih boraca za ljudska prava.

Gugl je prvi ugovor o ulasku na kinesko tržište sklopio 2006. godine, ali je naišao na žestoke kritike zbog pristajanja na zahtev kineskih vlasti da iz rezultata pretraga ukloni sve ono što u Pekingu smatraju osetljivim.

 

Kina je saopštila da je kompanija Gugl prekršila pismeno obećanje koje je dala kada je ušla na kinesko trište, kojim se obavezala da će se pridržavati zakona koji joj nalaže da filtrira proces pretraživanja internet sajtova.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here