A. Čukić
Arno Gujon, francuski humanitarac sa srpskim pasošem

Osnivač organizacije „Solidarnost za Kosovo“ Arno Gujon govorio je o reportaži na 10 stranica „Srpski duh otpora“ o životu Srba na KiM u francuskom listu „Figaro“.

On je rekao da je to fenomenalna repotaža koja istinski govori o humanitarnoj situaciji u srpskim enklavama na KiM.

Gujon je u Jutarnjem programu RTS rekao da zasluge za reportažu idu trojici hrabrih novinara francuskog magazina, ocenjujući da nije lako na Zapadu, u Francuskoj, biti objektivan kada su u pitanju ispolitizovane teme.

Istakao je da je „Figaro“ najčitaniji i najprodavaniji časopis u Francuskoj i da će svaki čitalac imati priliku da se upozna sa onim što se dešava na KiM već 20 godina.

– Saznaće da je srušeno 150 crkava i manastira, saznaće kako žive danas, 2019. godine, Srbi u selu Novake kod Prizrena, kako žive monasi u Visokim Dečanima, zašto su i dalje vojnici Kfora oko manastira Visoki Dečani i zašto moraju da čuvaju taj dragulj srpske istorije – naveo je Gujon.

On je naglasio da je novinar „Figaroa“ napisao da bismo, kada bi se tako nešto dešavalo bilo gde drugde u svetu, govorili o aparthejdu, o segregaciji, a o tome šta se dešava u južnoj srpskoj pokrajini skoro da niko i ne priča.

Gujon kaže da je novinara „Figaroa“ koji je napravio ovu reportažu upoznao pre osam godina i da mu je i tada govorio o KiM.

– Svake godine je on dobijao naše izveštaje, pisma, mejlove i osam godina kasnije dobili smo deset strana u magazinu „Figaro“ o toj situaciji. Naravno da kada je otišao na lice mesta mogao je da se uveri u ono što smo govorili svih ovih godina, da se uveri da monasi žive iza bodljikavih žica, da se ne može pričati na srpskom jeziku u Đakovici, da ima puno krađa svugde na KiM i da su napadi i dalje česti i da ljudska prava za Srbe i nacionalne manjine nisu ispoštovana – objasnio je Gujon.

Dodao je da su reakcije na reportažu ogromne i da je na društvenim mrežama odjek bio veliki i u Francuskoj i u Srbiji.

Gujon je naveo i da organizacija „Solidarnost za Kosovo“ i ove godine priprema jednu od najlepših akcija kojom će voditi na more decu sa KiM.

– Ja ne mogu više da uđem na Kosovo, ali deca sa KiM će moći da izađu iz enklava, iz izolacije i moći će da se upoznaju sa drugom decom i kao sva druga deca da se osećaju slobodno i bezbedno i da uživaju na moru – rekao je Gujon.

Ova akcija će biti realizovana osmi put, 42 dece sa KiM početkom avgusta odmaraće se na moru sedam dana.

Gujon će večeras u Nemačkoj predstaviti knjigu „Svi moji putevi vode ka Srbiji“ u kojoj, kako kaže, opisuje stanje u enklavama na KiM, susrete sa ljudima i objašnjava često pitanje koje mu postavljaju – zašto je jedan Francuz odlučio da se angažuje za Srbe na Kosovu i Metohiji.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime