Promo
Arno Gujon

Situacija na Kosovu i Metohiji je zabrinjavajuća, izjavio je danas direktor Uprave za saradnju sa dijasporom u regionu Arno Gujon i istakao da su Srbi na severu pokrajine odgovorom na nasilje Prištine poslali jasnu poruku da ne sme da se pređe granica u napadima na srpski narod, što se, kaže, odnosi i na Republiku Srpsku.

Gujon je rekao i da međunarodna zajednica mora da preuzme odgovornost kako bi Srbi u pokrajini živeli bezbedno i slobodno. Prema njegovim rečima, jučerašnji upad kosovske policije na sever je čisto nasilje, dodajući da se nigde na svetu nije pucalo na ljude kada treba da se zapleni roba poput “fante” ili “smokija”.

– Srbija je pokazala brigu o svom narodu tako što je slala jasne poruke svima da neće dozvoliti da se dogodi novi pogrom kao što je bilo 2004. godine – rekao je Gujon posle potpisivanja ugovora sa predstavnicima tri srpska udruženja iz Federacije BiH u Ministarstvu spoljnih poslova.

Naveo je da je od početka godine na prostoru Kosova i Metohije zabeleženo više od 100 napada na Srbe i da niko od počinioca nije uhapšen, i da je jasno zašto se Srbi u pokrajini osećaju nesigurno.

Gujon je rekao i da međunarodna organizacija na čelu sa Kforom i Euleksom mora da preuzme odgovornost za dešavanja na severu Kosova i da obezbedi ljudima mir i sigurnost.

Istakao je da su Srbi na severu pokrajine odgovorom na nasilje Prištine poslali jasnu poruku da ne sme da se pređe granica u napadima na srpski narod što se odnosi i na Republiku Srpsku.

– Svakako da su pritisci na Republiku Srpsku i Srbiju ogromni i da će se oni povećavati. Verujem da mi tako što pokazujemo odlučnost u borbi za ljudska prava srpskog naroda na KiM poručujemo da ne sme da se pređe jedna granica i da se Republika Srpska danas brani i na Kosovu i Metohiji – rekao je Gujon.

1 KOMENTAR

  1. Срећа је наша да има странаца који искрено бране Србију и Српство док међу нама и данас шврљају пионири који сањају о Титовом братству (са ким?) јединству…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime