Uprava a saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu
Arno Gujon

Tradicionalni božićni konvoj humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” stigao je u srpske enklave. Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i osnivač organizacije “Solidarnost za Kosovo” kaže za RTS da nije bio siguran da li će ove godine uspeti, ali da je 50. konvoj ušao na KiM.

Srbi na KiM se i te kako bore i retko koji narod u Evropi bi izdržao sve što oni izdržavaju već 23 godine i zato smo uz njih. Oni su za nas primer hrabrosti i dostojanstva – naveo je Gujon.

Arno Gujon je gostujući u Jutarnjem programu RTS izjavio da nije lako dopremiti 12 tona pomoći šleperom na KiM gde uvek ima poteškoća.

– Dan pre nego što je konvoj ušao na KiM bio je zabranjen ulazak patrijarhu Porfiriju. Nisam bio siguran da li ćemo uspeti ove godine, 18. godinu za redom, 50. konvoj, ali ušao je, a i volonteri takođe. Oni se sada spremaju da krenu na teren, da obilaze sela i srpske kuće u enklavama i da dele novu toplu odeću, obuću i sve ono što je potrebno za ljude na KiM – rekao je Gujon.

Dopremljeno je 48 koza, 40 ovaca i pet krava za porodice koje se bave stočarstvom na Kosovu.

– Ti ljudi žive od stočarstva, oni su vredni i sami se bore za svoj život. Kada jednoj porodici poklonite deset koza ili jednu kravu, to je za njih veliko veselje. Kada biste ih pitali šta im treba, nikada ne bi odgovorili treba mi novac ili auto. Oni kažu treba mi traktor, krava, ovca – napominje Gujon.

Dodaje da su volonteri obični Francuzi koji uzimaju odmore u svojim firmama kako bi deset dana došli na Kosovu i bili uz narod koji pati i to traje već 18 godina.

– Sećam se scena kad se celo selo skupi na nekoj raskrsnici ili trgu, deca su radosna i srećna, kao i stariji. Van tih trenutaka nema puno mesta za radost. Volonteri će i u narednim danima biti na tereni i završiće podelu 12 tona pomoći, a usred zime uvek delimo šporete, pogotovo za stare ljude. Pokušavamo da tokom tog Božićnog konvoja ciljano pomažemo porodicama – ukazuje Gujon.

Gujon je pre nekoliko dana bio sa predstavnicima svih srpskih udruženja u Albaniji. Ističe da procene kažu da je u toj zemlji od 10.000 do 30.000 Srba.

– Poslednjih decenija su bili izolovani, a danas ima Srba i dalje i oni se osećaju Srbima. Mi kao Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu, odlučili smo da to bude naš prioritet, pogotovo oko učenja srpskog jezika, organizacije manifestacija. Oni su tamo zaposleni u lokalnim firmama, jer ipak nije tamo situacija kao na KiM. Nekada je postojala politika asimilacije, ali se to smanjuje – istakao je Gujon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here