Tanjug
Arno Gujon

Ulaganja dijaspore u Srbiju su velika i raznovrsna, rečeno je danas na panel diskusiji na temu davanja i doniranja srpske dijaspore “Filantropija nema granice”.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Arno Gujon naveo je da se u prethodnih deset godina u proseku na godišnjem nivou daje tri milijarde evra u doznakama.

On je naveo da su to uglavnom lični transferi, odnosno da pomoć porodicama u Srbiji pružaju porodice iz inostranstva, zatim ulaganja u rodni kraj, kao i pomoć humanitarnih organizacija među kojima su Fondacija Ana i Vlade Divac, Fondacija Novak Ðoković, ali i mnoge druge širom sveta.

– U kontaktu smo s mnogima od njih, svi su aktivni, rade srcem i imaju odlične rezultate – rekao je Gujon.

Direktor tima za IT i preduzetništvo u kabinetu predsednice Vlade Srbije Nenad Paunović rekao je da je Vlada Srbije u prethodnim godinama pokazala da je spremna da obezbedi uslove da se filantropija razvija, i to na podsticajan i transparentan način.

Podsetio je da je Poreska uprava usvojila uputstvo za ostvarivanje poreskih olakšica za donatore koje, dodao je, kompanijama pruža jasne instrukcije za ostvarivanje olakšica za donacije i to u vidu umanjenja osnovice za porez na dobit pravnih lica. Paunović je podsetio i da je od prvog januara prošle godine povećan neoporeziv iznos stipendija sa 11.741 dinar na 30.967 dinara.

Ta mera, rekao je, ima pozitivan uticaj na davanja dijaspore zato što, dodaje, dijaspora često ulaže u obrazovanje i stipendiranje učenika srednjih škola i fakulteta.

– Pre tri godine smo izmenom Zakona o deviznom poslovanju, u saradnji sa Narodnom bankom Srbije omogućili humanitarnim organizacijama prijem sredstava iz inostranstva preko izdavaoca elektronskog novca u stranoj valuti. Još jedna olakšica važna za dijasporu, koja važi od prvog marta prošle godine, omogućava čak petogodišnje umanjenje osnovice za poreze i doprinose od 70 odsto kada domaće firme zaposle naše povratnike iz dijaspore – rekao je Paunović.

Dodao je da je jedini uslov da plata tih ljudi bude tri puta veća od prosečne u Srbiji, a ukoliko se povratnik vraća sa stručnog usavršavanja i ima manje od 40 godina, uslov je da plata bude dva puta veća od prosečne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here