Lična arhiva
NAJBOLjI DOBILI KOTLIĆ: Organizatori sa pobednicima

U cilju druženja i zabave naših zemljaka u dijaspori u ovim teškim danima, sada već godinama, koji su posledica pandemije korona virusa, Kulturno udruženje Srba Mladost iz Loniga organizovalo je manifestaciju Prva gulašijada, u gradiću nadomak Vićence.

Manifestacija posvećena čuvenom srpskom specijalitetu organizovana je na inicijativu predsednika udruženja Dragiše Blagojevića i sportskog savetnika u opštini Lonigo Andrea Kastjela, a “start” je dao Željko Marković, sekretar KUS Mladost u 10.00 ujutru. Narednih šest sati oko kotlića se smenjivalo više od 200 posetilaca, srpskih, ali i italijanskih državljana. I sve je zanimalo koji će gulaš na kraju pobediti!

Gulaše ocenjivao i Dušan Aleksić

Falila samo muzika

Svi su se smejali i pričali, jednom rečju uživali. Nedostajala je samo “živa svirka”, što je možda malo pokvarilo celokupan utisak. Mada, s druge strane, ljudi su toliko bili srećni što su se okupili, da mnogi nisu ni primetili da fali muzika.

– Na manifestaciji su ispoštovane sve bezbedonosne mere. Svi učesnici i gosti su morali da imaju green pass
, svima je merena temperatura na ulasku i nije bila dozvoljena živa muzika – ističe Željko Marković ispred organizatora.

On ističe i da je, zbog pandemije, maksimalan broj kotlića bio ograničen na pet, zbog čega je takmičenje bilo dodatno zanimljivo.

– Mislite, gulaš kao gulaš, svaki je isti. E pa nije! Svaki kuvar je imao svoj recept, ali i neki sastojak koji je stavljao da bi gulaš bio ukusniji – priča Marković.

Sagovornik “Vesti” je dodao da nijedan od “majstora kutlače” nije hteo da otkrije svoj tajni sastojak, a na kraju je svaki gulaš ispao dobar na svoj način, u šta se uverio i stručni žiri. Gotovo jednoglasno je odlučeno da su najbolji gulaš napravili Jovica Tomić i Andrijan Penčić, koji su uz pehar nagrađeni tronošcem sa kotlićem.

– Iskreno, nisam se nadao prvom mestu. Toliko je bila jaka konkurencija da sam sve vreme, dok sam kuvao, vodio računa o sastojcima da bi gulaš bio što ukusniji – priznaje Jovica, “glavni kuvar” u pobedničkom dvojcu.

Iako je takmičenje završeno, nije hteo da otkrije šta je stavio u gulaš da baš njihov pobedi.

– To je tajna – rekao je kratko i jasno, pa nastavio: – Ali, otkriću vam nekoliko sastojaka. To su crni luk, meso, so i tako dalje – rekao je uz šeretski osmeh ovaj šaljivdžija.

ZNALAC NAŠE KUHINjE: Zoran Golubović

I roštilj na trpezi

Drugo mesto su osvojili Miroslav i Ivana Zdravković, a treće je pripalo Zoranu Đorđeviću i Siniši Đuriću.

Posle proglašenja pobednika, posetioci su mogli da probaju nagrađene gulaše. Kako da zabava bilo koje vrste prođe bez pečenja i roštilja kod Srba, gde god oni bili na svetu? Nikako! Zato su i ovde na trpezi bili i pečeno prase i roštilj.

Organizatori Prve gulašijade u Lonigu najavljuju da će se, u cilju druženja, zabave i očuvanje naše tradicije, ova manifestacija organizovati svake godine i to onako kako dolikuje, uz folklor sa spletom igara iz naših krajeva.

– Jedva čekam sledeću Gulašijadu, a obećavam da ću gulaš kuvati u kotliću koji smo dobili za osvojeno prvo mesto – naglasio je Jovica.

SVAKO IMA TAJNI SASTOJAK: Jedna od pet ekipa koje su se nadmetale

Srbi su mnogo druželjubivi

Andrea Kastjelo, sportski savetnik u opštini Lonigo, pun je utisaka posle Gulašijade.

– Bilo mi je veoma zanimljivo, a i probao sam jelo o kojem sam toliko puta slušao. Sada sam ga probao iz svakog kotlića i nisam mogao da se odlučim koji je najbolji. Uvideo sam i da ste mnogo druželjubiv narod – priča Kastjelo.

Dobra hrana našeg kraja učinila je da zaboravi na “muke” koje su imali da bi organizovali manifestaciju.

– Kad me je predsednik Dragiša Blagojević pitao da mu pomognem oko organizacije, odmah sam prihvatio. Mislio sam da ćemo lako sve završiti, ali je išlo mnogo teško zbog papirologije. Zahvalio bih Dragiši na hrabrosti da organizuje ovako nešto u ova teška vremena – ističe Italijan.

Andrea kaže da mu je jedino žao bilo što nije bilo dozvoljeno više kotlića i dodaje “nadam se da će ih već sledeće godine biti mnogo više”.

– O vašim igrama sa Balkana i folkloru da ne govorim. Radujem se unapred – naglasio je on.

Zahvalio je na podršci i Dušanu Aleksiću, posebno na njegovoj borbi za ujedinjenje Srba u dijaspori. Palo je i obećanje od ovog opštinskog funkcionera:

– Kad god imate ovakve ideje sportskog ili kulturnog značaja, uvek sam tu da vam pomognem u svakom pogledu!

Uz njega podršku manifestaciji je dao i Silvio Bragulosi, odbornik u opštini Lonigo, koji je bio član žirija.

BEZBEDNOSNE MERE: Dvojac na ulazu svima merio temperaturu

Podrška našim ljudima

Pun utisaka, Dušan Aleksić, predsednik Saveza Srba u Italiji, zahvalio je organizatorima na pozivu koji su uputili Savezu Srba i izrazili želju da neko od njih prisustvuje ovoj, kako je rekao, veoma lepoj manifestaciji.

– Naša je obaveza i dužnost da prisustvujemo na terenu, damo podršku našim ljudima, našoj dijaspori, da se u što boljem svetlu predstavimo Italijanima. Da na neki način zastupamo interese srpske zajednice kod predstavnika italijanskih vlasti kako bi nas što više cenili, da nam daju što bolja mesta i da sutra imamo sportske terene i prostorije za druge vidove manifestacija – istakao je Aleksić.

UTEŠNA NAGRADA: Tim koji je zauzeo peto mesto

Šestočlani žiri

Koji je gulaš najbolji oglučili su: Dušan Aleksić, predsednik Saveza Srba u Italiji, Zoran Golubović, veliki gurman i poznavalac naše kuhinje, Stefan Marković, potpredsednik KUS Mladost, Silvio Bragulosi, odbornik u opštini Lonigo, Miodrag Janković Janez, član udruženja “Sveti Sava” Valdanjo i Dragan Stepanović, predstavnik roditelja Srpske dopunske škole “Sveti Sava” Vićenca-Alonte, inače član Lovačkog udruženja Jelen iz Kučeva, koji je i stalni gost, takmičar na tamošnjoj Gulašijadi.

Silvio Bragulosi i Andrea Kastjelo

Prilog za nošnju

Osim uživanja u srpskim specijalitetima, Gulašijada je imala i jednu akciju. Sakupljao se dobrovoljni prilog za kupovinu nošnji za KUD Mladost u kojem igre rodnog kraja vežbaju naša 72 zemljaka.