V. Nestorović
Budući velemajstori: Tina Milić, Andrea Marković i Vukašin Radišić

Kad mirisi i ukusi domaće kuhinje koja neraskidivo vezuje za domovinu počnu da nedostaju, onda se naši ljudi okupe i lonci počnu da se pune raznim sastojcima za najomiljenije jelo – za gulaš. Svako od njih krene sa tajnim receptom iz svog zavičaja, sa receptom koji se ljubomorno čuva.

Naši sunarodnici u Italiji se vrlo rado odazivaju tom zovu domaćih kulinarskih specijaliteta, a upravo iz tog razloga, udruženje Mladost iz Loniga, organizovalo je Gulašijadu, lepo druženje uz kotlić i kutlaču.

– Gulašijada je takmičarskog duha i tu se nadmeću kuvari po principu: ko će boljim gulašom privući gosta. Ove godine je bila druga po redu, prva je bila prošle godine. I mi želimo da od ove kulinarske manifestacije napravimo tradiciju. Na projektu Gulašijade udruženja Mladost iz Loniga učestvovali su naši zemljaci kao članovi raznih udruženja iz okolnih mesta, i pojedinačno ili kao parovi. Bilo je ukupno 11 ekipa, sve iz našeg okruženja, da kažemo komšije iz regiona Veneto. Došli su iz Basana del Grapa, Valdanja, Barbarana i Vićence. Ali posebno nam je drago što su se na našu Gulašijadu zaputili dragi zemljaci koji žive u Trstu i prevalili put od oko 250 kilometara – priča, ne krijući zadovoljstvo, Dragiša Blagojević, predsednik udruženja Mladost , rodom iz Duboke kod Kučeva.

Za učesnike spremljene i specijalne majice

Kuvanje gulaša je počelo od 10 i trajalo sve do 15.30, uz uz druženje, upoznavanje, veselje, šale i neuzbežno kolo. Nasmejani su bili i takmičari kraj kotlića, baš kao i kibiceri koji su šetali od ekipe do ekipe. Oko četiri sata popodne uz prisustvo Dušana Aleksića, predsednika Saveza Srba u Italiji i Andree Kastiela, zamenika gradonačelnika grada Loniga vršena je degustacija. Odluku o najboljem gulašu doneo je petočlani žiri koji su činili Silvio Bragoluci, Miodrag Janković, Dorina Čuću, Mirjana Kostić i Ivan Lalić.

Silvio Bragoluci, Andrea Kastielo. Dušan Aleksić, Dragiša Blagojević i Željko Marković

Prvo mesto je osvojila ekipa Udruženja “Sveti Sava” iz Valdanja, a drugo je pripalo timu Serial Griller. Na prebojavanju glasova za treće mesto dve ekipe su imale isti broj glasova, pa je ponovo vršena degustacija, između samo ta dva tanjira i onda konačno odlučeno treće mesto pripadne ekipi Miris Srbije, koju je činila porodica Nikolić iz Trsta.

Drugo mesto: TIm Serial Griller

Posle proglašenja pobednika i dodele nagrada Dragiša Blagojević je zahvalio svim učesnicima na 2. gulašijadi, svim udruženjima, a posebno Dušanu Aleksiću i predstavnicima opštine Lonigo za odličnu saradnju i što omogućavaju realizaciju ove manifestacije.

– KUS Mladost kao najmlađe udruženje Srba u Italiji, s obzirom da je osnovano 2019. godine pred sam početak pandemije, odlično radi i ima izuzetne rezultate u negovanju naše kulture i tradicije prenoseći ih na mlade. Time Mladost ispunjava sve kriterijume za ulaz i pripajanje Savezu Srba u Italiji – istakao je Aleksić

Druženje nastavljeno dugo posle takmičenja

Reči hvale Mladosti je uputio i Andrea Kastielo predstavnik opštine Lonigo.

– Udruženje Mladost ima prelepe inicijative i manifestacije na kojima okuplja veliki broj Srba. Mladost održavanja srpsku kulturu poštujući sve ostale nacije. Vaše manifestacije su uve vesele i pune dobrog raspoloženja

Posle podele nagrada i obraćanja zvaničnika usledilo je druženje i veselje uz muziku uživo.

Veselje i u kasnim večernjim satima

Došli smo na druženje

Ekipu Miris Srbije činila je porodica Nikolić iz Trsta. Aleksandar i Suzana su sa decom Davidom, Minom i Viktorijom, prešli 250 kilometara da bi učestvovali na Gulašijadi.

– Pošto nismo učestvovali prošle godine, ove godine smo se neizostavno zaputili iz Trsta, pre svega, zato što poznajemo članove udruženja Mlados. Došli smo više zbog druženja, a ne zbog takmičenja. Treba češće da se prave ovakva druženja. Nismo ni očekivali da ćemo osvojiti bilo koje mesto. Što se tice spremanja gulaša : stave se osnovni sastojci, naravno da svako ima svoju duboku skrivenu tajnu koju ne otkriva nikome, a pogotovu ne javno. Bitnu ulogu igraju i način kuvanja, veličina kotlića, količina vode, dužina kuvanja, ako je previše ljut, ne valja, jer se onda ne oseća ukus – ističe Aleksandar Nikolić.

Nisu očekivali nagradu: Porodica Nikolić iz Trsta

Pobeda i bez iskustva

Ekipa pobednika iz Valdanja je prvi put učestvovala i odah osvojila prvo mesto. Tim su činili Nebojša Stojanović, njegov sin Nikola i snaha Nikolija.

– Nismo imali iskustva, učestvovali smo prvi put i prezadovoljni smo kako je sve to teklo. Vesela atmosfera, druženje i na kraju muzika i kolo. Mogu reći da je žiri bio korektan i savestan u biranju pobednika. Što se spremanja gulaša tiče svako ima svoju tajnu i recept koji nikome ne otkriva. Najbitnije da se kocke mesa ne raspadnu i da se tačno doziraju začini kako bi gulaš imao dobru boju – otrkiva nam ponešto, Nebojša koji je rodom iz Medveđe kod Leskovca.

Prezadovoljni: Nebojša i Nikola Stojanović sa nagradama

Tri ekipe domaćina

Među 11 ekipa našle su se i tri koje su činili članovi domaćina i organizatora. Dva tima, sudeći po godinama članova nemaju baš mnogo iskustva u kulinarstvu. To su bili pioniri i omladinci Mladosti.

Treća ekipa KUS Mladost ima je neobično ime – Relja kuva za sve i nju su činili iskusniji članovi.

Dok je trajalo takmičenje pioniri Mladosti zaigrali kolo