Youtube/ Kosovo Online
Intervencija kosovske policije u Severnoj Mitrovici

Nekadašnji pukovnik Vojno-obaveštajne agencije i vojni ataše u Izraelu Tomo Đurin rekao je da je specijalna jedinica ROSU bila podrška tržišnoj inspekciji koja je navodno došla da proveri poslovanje pojedinih trgovinskih radnji na severu Kosova.

– Albanci smatraju da su država i da prema Rezoluciji 1244 smeju da intervenišu na celoj teritoriji KiM. Krše Briselski sporazum koji kaže da moraju da obaveste komandata Kfora da će intervenisati na severu KiM, koji je potom dužan da obavesti predsednike opština gde će biti intervencija, ali to nisu uradili, naravno – rekao je Đurin.

Generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović naglasio je da kreatori lažne države nisu odustali od projekta i da je to najopasnije.

– Kurti nastavlja da provocira i da izaziva incidente i to je njegova uloga. Pada mu rejting i to je ključna stvar što se ovo desilo pred izbore. Njemu poraz na Jarinju i Brnjaku ne odgovara. Ne može sam da ovo uradi već mu treba podrška i predsednik Vučić je u pravu kad to kaže. Ključna je uloga NATO. Snage Kfora nisu do sada ispunile svoju dužnost. Imali smo dva pogroma. Scenario etničkog čišćenja se nije završio nego su se samo menjale uloge. Incidenti su u funkciji pokazivanja sile zbog unutrašnje politike. Smešno je da šaljete pripadnike specijalnih jedinica da lepe stikere na tablicama. Samo su čekali povod i bili su pripremljeni – smatra Odalović.

Đurin je otkrio šta je prethodilo incidentu.

– Dolazak bataljona Gurki na KiM pre dva dana ima veze sa incidentom. Nisu slučajno došli. Tamo gde dođu Britanci odmah nastane haos. Gurke su elitna jedinica i navodno su došli za sprečavanje nemira. Pripadnici Kfora nisu učinili ono što po Rezoluciji 1244 moraju. Priština apsolutno ne poštuje Briselski sporazum i Kurti to čak i javno govori. Istovremeno ide tiho naoružavanje njihovih snaga. Svaka vojna vežba NATO na KiM se završava tako što deo tehnike ostave – rekao je Đurin.

Odalović nije isključio mogućnost da će narednih dana doći do novih incidenata.

– Od Kurtija se narednih dana može očekivati svašta. Kad pogledate reakcije međunarodne zajednice dođete do zaključka da im on odgovara. Traže neki ishitren potez Srbije. Da je Zajednica srpskih opština formirana i da je ispoštovan Brislelski sporazum ne bismo imali nikakav problem jer ne bi bilo potrebe ni za kakvim intervencijama. Za Kurtija je sve što je potpisano mrtvo. Održava direktne veze sa dve sile koje su još devedesetih naoružavale i oblačile teroriste. Moramo da u međunarodnoj zajednici promenimo odnos prema svemu i da nateraju Prištinu da potpiše. Sofronijevića nisu upucali da ga rane nego da ga ubiju – rekao je Odalović.

Đurin je naglasio da je Kfor nemoćan da spreči incidente većih razmera.

– Odmah nakon usvajanja Rezolucije 1244 na KiM je stiglo pet kontigenata Kfora sa 50.000 vojnika, a danas ih ima 3.500. Tih 50.000 nije moglo da spreče pogrome, a šta će ovi danas? To su bili vojnici iz pet zemalja koje su nas bombardovale dan pre toga – rekao je Đurin.

3 COMMENTS

  1. “Kada vidiš dve ribe da se svadjaju u potoku, znaj da su tu prošli Englezi”! 🙂
    Najveće zlo na planeti!

  2. Sledeći put kad upadnu rosu na sever kosova poslati avion i spaliti im konvoj da im nikad više ne padne na pamet da urade tako nešto.
    Što se tiče nato i eu, malo će da nas kritikuju i oštro osudjuju “obe strane” i na time će sve da se završi, jer im ne odgovara eskalacija sukoba, mogu da izgube i ovo malo sto su okupirali… Treba primeniti izraelske metode kao u siriji samo rokanje iz vazduha po neprijateljskim vojnicima bez civilnih zrtava…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here