EPA/Carlos Ortega
Antonio Gutereš

Izgledi za postizanje mira u Ukrajini opadaju, dok verovatnoća dalje eskalacije sukoba raste, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, izrazivši bojazan da svet klizi u „rat većih razmera“.

Govoreći Generalnoj skupštini o svojim prioritetima za 2023. godinu, generalni sekretar UN je rekao da je planeti potreban ”mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom”.

– Bojim se da svet ne ulazi u širi rat. To radi širom otvorenih očiju – rekao je Gutereš.

Prema njegovim rečima, sudnji dan je bliži nego ikad, „vreme je da se probudimo i delujemo“, a nuklearne sile prvo moraju da odustanu od upotrebe nuklearnog oružja generalno.

Šef humanitarnih poslova UN Martin Grifits izjavio je da je za skoro 40 odsto stanovništva Ukrajine potrebna pomoć, u kontekstu više od 7.000 smrtnih slučajeva civila i široko rasprostranjenog razaranja.

Informišući Savet bezbednosti o trenutnoj humanitarnoj situaciji na terenu, on je naveo da su kuće, škole i bolnice u Ukrajine uništeni, a čitavi gradovi teško oštećeni.

– Ovo nasilje ne pokazuje znake smirivanja – rekao je on, podsećajući na nedavne vazdušne napade i potresne scene iz svoje decembarske posete Ukrajini.

Grifits je ukazao na “kolosalne izazove” sa kojima se narod Ukrajine suočava, od raširenog seksualnog nasilja i trgovine ljudima, do užasne štete na infrastrukturi.

Grifits je podsetio da UN pružaju pomoć, a humanitarne operacije su se eksponencijalno proširile u protekloj godini. Istakao je da su konvoji isporučili pomoć za spasavanje života u selima blizu linije fronta u ruralnim delovima Donjecke, Zaporoške, Hersonske i Harkovske oblasti.

– Više od 650 humanitarnih organizacija sada radi u svim ukrajinskim oblastima – naveo je on.

Naglasio je da pomoć mora da dopre do više ljudi i češće.

– Moramo nastaviti da se čvrsto zalažemo u svim aspektima da zaustavimo humanitarnu katastrofu i patnju ukrajinskog naroda i da se pozabavimo dubokim globalnim implikacijama ovog rata na globalne cene hrane i energije, trgovinu i lance snabdevanja, kao i na pitanja nuklearne bezbednosti – zaključio je Grifits.

1 COMMENT

  1. Prvo cemo dati podrsku Kataloniji da se odvoji od Spanije,pa cemo onda da razgovaramo o Ukrainskom ratu,Skotsku od Engleske,Belgiju u tri dijela,Svicarsku u tri dijela.Njemacku u 16 dijelova,Istru od Hrvatske,
    italiju u sjever i jug itd Eto to bih bilo pitanje za Antonija Guteresa tog velikog Spanca koji sve zna.neka resi te stvari pre nego sto zakuva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here