EPA/Carlos Ortega
Antonio Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas nuklearne sile da se obavežu da neće koristiti nuklearno oružje i upozorio da se rizik od nuklearnog sukoba vratio nakon više decenija.

– Ovo je trenutak da pozovemo nuklearne sile da se obavežu da neće prve koristiti to oružje, kao i da neće pretiti nenuklearnim zemljama – rekao je Gutereš, koji je u subotu prisustvovao memorijalnoj ceremoniji povodom 77. godišnjice nuklearnog udara SAD na Hirošimu.

Na konferenciji za medije u Tokiju, generalni sekretar UN izrazio je uverenje da niko ne može da prihvati ideju da bi moglo da dođe do nuklearnog rata i istakao da bi to značilo uništenje planete.

– Ono što je jasno jeste činjenica da, ako niko nuklearno oružje ne upotrebi prvi, onda neće biti nuklearnog rata – rekao je Gutereš, prenosi AP.

Povodom izveštaja o granatiranju nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, ocenio je da je svaki napad na nuklearku samoubilački.

Dodao je da u potpunosti podržava napore Međunarodne agencije za atomsku energiju da dobije pristup nuklearki i da je stabilizuje, navodi Rojters.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here