EPA/Carlos Ortega
Antonio Gutereš

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ponovio je svoj poziv za prekid sukoba i nastavak pregovora, kao i nesmetan pristup humanitarne pomoći u ratu u Ukrajini, od čijeg je početka prošlo 100 dana.

– Ponavljam svoj poziv za momentalno zaustavljanje nasilja, za nesmetan pristup humanitarne pomoću svima kojima je potrebna, za bezbednu evakuaciju civila zarobljenih u područjima borbenih dejstava i za hitnu zaštitu stanovništva i poštovanje ljudskih prava u skladu sa međunarodnim normama – poručio je u petak Gutereš, preneo je Si-En-En (CNN).

On je naglasio da je ovaj sukob odneo već hiljade života i da je zbog njega raseljeno više miliona ljudi,a da je rat „rezultirao neprihvatljivim kršenjem ljudskih prava i rasplamsava trodimenzionalnu globalnu krizu ,hrane, energije i finansija, koja najviše pogađa ugrožene ljude, zemlje i privrede“, navodi CNN.

Gutereš je rekao i da su UN “posvećene humanitarnim naporima”, kao i da će na kraju pregovori i dijalog biti neophodni za rešavanje sukoba.

– Što pre se strane angažuju u diplomatskim naporima i dobroj veri da okončaju ovaj rat, to bolje zbog Ukrajine, Rusije i sveta – istakao je generalni sekretar UN.

2 COMMENTS

  1. I placeni je uvideo da su investicije propale! Zbog cega ne potpisu kapitulaciju? Vreme diplomatije je proslo. Sad samo dalje ili potpis.

  2. Odjednom! Nema kraja pre postizanja ciljeva. Rusi su dugo cekali narazgovore i diplomatiju ali niko nije hteo sa njima da razgovara. Ne verujem da oni rat vode iz zabave. Sad pomaze samo pamet i bezuslovna kapitulacija. Sad posle poraza, svi bi hteli diplomatiju. Malo sutra! Sad Ivan odlucuje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here