H1N1: Udvostručava se broj umrlih!

0

Organizacija, čije je sedište u Stokholmu, navodi da je od aprila, kada je počelo praćenje širenja virusa, do sada umrlo 670 ljudi širom Evrope. U svakoj od 31 zemlje članice Evropske unije i Evropske zone slobodne trgovine, registrovani su slučajevi zaraze virusom novog gripa.

Najviše pogođene zemlje

Učestalost zaraze je, prema stručnjacima iz ECDC, tokom prošle sedmice bila najviša u Italiji, Norveškoj i Švedskoj, a visok intenzitet zabeležen je u Bugarskoj, Danskoj, Nemačkoj, Islandu, Irskoj, Litvaniji, Luksemburgu, Poljskoj i Portugalu. U ostalim evropskim zemljama učestalost obolevanja je na srednjem nivou.

 

"Broj smrtnih slučajeva gotovo da se udvostručuje na svake dve nedelje u proteklih šest sedmica. Najveći broj smrtnih slučajeva registrovan je u zapadnoj Evropi, ali je broj žrtava u zemljama centralne i istočne Evrope takođe u porastu", prenosi saopštenje organizacije britanska agencija Rojters.

Programi vakcinacije protiv smrtonosnog virusa otpočeli su u većini evropskih zemalja tokom prethodnih sedmica. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju virusa A u junu ove godine.

Planovi za imunizaciju stanovništva ipak nailaze na brojne teškoće, naročito na lobi koji pojedine grupe vrše protiv vakcinacije, saopštilo je Evropsko udruženje za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti (ESCMID). U saopštenju se dodaje da ovakvi lobiji izlažu riziku "javno zdravlje i živote" ljudi.

"Niko ne bi trebalo da odbije sigurnu i efikasnu vakcinu jer se borimo sa nepredvidivim virusom sposobnim da ubije decu i omladinu", kaže predsednik ESCMID-a Havijer Garau.

Prema podacima te organizacije broj zaraženih od gripa je "neobično visok za ovo doba godine", a u 99 odsto slučajeva reč je o novom virusu gripa.

SZO je prošle sedmice objavila da su vlade širom sveta do sada distribuirale više od 65 miliona vakcina. Uobičajene kontraindikacije primanja vakcine su otoci, crvenilo i bol, u nekim slučajevima i glavobolja. SZO do sada nije utvrdila povezanost smrtnih slučajeva sa vakcinacijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here