Hag: Kad će suđenje Merčepu?!

0

Tomislav Merčep na skupu podrške Milanu Bandiću, kandidatu za predsednika Hrvatske krajem 2009. godine

 

Rid je istakao da je pre dve sedmice Haški sud uputio pismo Hrvatskoj sa zahtevom za odgovor u kojoj je fazi taj slučaj, preneo je zagrebački "Jutarnji list".

Merčepa javnost, nevladina udruženja i Haški tribunal otvoreno prozivaju za učešće u ratnim zločinima nad Srbima u Zagrebu, Vukovaru, Pakračkoj poljani i Gospiću, ali protiv njega u Hrvatskoj nije pokrenut postupak.


Priznali zločine

 

Jedinica MUP-a pod Merčepovom komandom proziva se za likvidacije najmanje 20 srpskih civila pre borbi za Vukovar u leto i jesen 1991. godine. Ovu jedinicu okrivljuju i za formiranje konclogora na Zagrebačkom velesajmu, u koji su dovođeni i mučeni Srbi, za formiranje konclogora u Pakračkoj Poljani, u čjem je širem rejonu ubijeno najmanje nekoliko desetina Srba iz zapadne Slavonije i Zagreba koji su tamo dovođeni, kao i za likvidacije Srba u Gospiću ujesen 1991. godine. Pripadnici Merčepove jedinice ubili su troje članova porodice Zec, među kojima i 12-godišnju Aleksandru, ali su zbog navodne proceduralne greške pušteni, iako su priznali zločin.

 

Hrvatski državni tužilac Mladen Bajić demantovao je za "Jutarnji list" Ridovu izjavu, ističući da tužilaštvo "do danas nije dobilo nikakav upit o predmetu koji pominje Rid".

"Njegova izjava je netačna, a to smo ustanovili i u razgovoru s predstavnicima suda", rekao je Bajić.

Dosije iz istrage o zločinima koje su počinile jedinice u žargonu nazvane "Merčepovci" označen je kao predmet B kategorije i nosi kodni naziv "Atlantis".

Taj predmet je u Hrvatskoj delimično realizovan u optužnici protiv Damira Kufnera i petorice pripadnika Hrvatske vojske zbog ubistva najmanje 16 srpskih civila blizu Pakraca.

 

Vrhovni sud nedavno je ukinuo osuđujuću prvostepenu presudu županijskog suda u Požegi, a kao razlog je naveo pravno upitan status svedočenja koje su prikupili haški istražioci.

 

Ostali materijali koje su u predmetu "Atlantis" prikupili haški istražioci, a u kojima se pominje i uloga samog Merčepa, predmet su kriminalističke obrade koju je naložilo državno tužilaštvo.

 

Ridova izjava tumači se i kao pritisak kojim se traži ubrzanje istrage oko Merčepa, piše list.

 

List piše i da je, nedugo nakon što je novinarima u Haškom sudu iz izvora tužilaštva rečeno da je hrvatskom državnom tužilaštvu poslano pismo u kome se traži izjašnjavanje oko slučaja, portparol suda demantovao postojanje takvog pisma.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here