EPA
Hašim Tači

Sudsko veće specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu donelo je odluku kojom je bivšem pripadniku tzv. OVK Pjetru Šalji produžen pritvor a istu meru je tužilaštvo zatražilo i za bivšeg predsednika privremenih prištinskih institucija i jednog od vođa tzv. OVK Hašima Tačija.

Sud je došao do zaključka da i dalje postoji rizik od ometanja napretka postupka Specijalizovanih veća i rizik od činjenja novih krivičnih dela, zbog čega je Šalji produžio pritvor, preneo je “Reporteri”.

Šalju su belgijske vlasti uhapsile 16. marta 2021. i prebačen je u Hag 15. aprila 2021. na osnovu zahteva za saradnju u sprovođenju naloga za hapšenje i naloga za premeštaj koje su izdala Specijalizovana veća Kosova.

Šalja se tereti za individualnu krivičnu odgovornost u različitim oblicima, za ratne zločine kao što su proizvoljno zatvaranje, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubistvo, počinjene tokom sukoba na KiM u kontekstu oružanog sukoba na KiM i u vezi sa ovim sukobom.

Istovremeno, Kancelarija specijalnog tužioca zatražila je da Hašimu Tačiju bude produžen pritvor.

“Sudija za prethodni postupak i Apelacioni sud su u više navrata izjavljivali da je pritvor Tačiju opravdan po više osnova, da nijedan kratak boravak u pritvorskim objektima Specijalizovanih veća Kosova nije bio dovoljan da se minimizira rizik i da je period pritvora, uzimajući u obzir sve relevantne okolnosti, razuman”, navodi se u njihovom zahtevu.

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra podnelo potvrđenu i izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljima, koja se sastoji od deset tačaka, gde se ovi drugi terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U optužnici se navodi da su kroz radnje opisane u optužnici Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i/ili su pomagali i podržavali zločine za koje se terete po ovoj optužnici.

Prema tužilaštvu, pored ovoga, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići su kao pretpostavljeni komandni kadar odgovorni za zločine koje su počinili i njihovi podređeni u tzv. OVK.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here