M. Stanković
MOLEBAN ZA USPEH U UČENjU : Svi đaci sa protom Draganom i profesorkom Slađanom

Na kraju školske godine đaci i roditelji Srpske dopunske škole u Bremenu su se okupili u hramu Svetog Georgija gde je protojerej Dragan Jovanović služio moleban blagodarenja za uspeh u učenju. Otac Dragan je zatim svima poželeo divan letnji raspust i zahvalio roditeljima i profesorki Slađani Dunjić Fridrih na lepoj saradnji.

Završna đačka svečanost se odvijala u velikoj sali koja se nalazi uz brod crkve u kojoj su za potrebe školskog programa stolice poređane kao u pozorišnoj sali. To je bilo neophodno, jer je ceo đački program ustvari bila pozorišna predstava, prema romanu “Hajduci” Branislava Nušića.

Kao u pravom pozorištu

Profesorka Slađana je za ovu priliku adaptirala roman prilagođavajući tekst prema potrebama jednočasovne predstave. Đaci su se potpuno uživeli u svoje uloge koje su marljivo i savesno pripremali, pa bi neupućenom gledaocu moglo sve da izgleda kao da je u pravom pozorištu. Kostimi su sasvim odgovarali hajdučkoj družini, a harambaša, Aleksandar Zečević, se razlikovao samo po tome što je jedini nosio šubaru. U glavnim ulogama su se uz harambašu kao hajduci našli: Damjan Jovanović, Uroš Radosavljević, Darian Branković, Ognjen Jović i kao narator, mali Nušić, Miloš Radosavljević. Hajdučku družinu su činili školarci koji su pobegli od kuće i škole, od obaveza , u potrazi za lagodnijim životom, ali su svojim nestankom izazvali veliku uzbunu u gradu. U potragu za njima su se osim roditelja uključili i mnogi građani kao i gradske vlasti.

ZGODE I NEZGODE: Hajduci sa svojim harambašom

Sedam scena

Radnja se odvijala u sedam scena (Scena sa Čedom, Epidemija, U gori hajduci, Za to vreme u gradu, Potera, U svinjcu, Rasplet i povratak kući), a svaka objašnjava zgode i nezgode u kojima se našla hajdučka družina, koja je svoju prvu i poslednju noć morala da provede tamo gde ju je mrak zatekao, a to je bilo u svinjcu, kao jedinom bezbednom mestu. Tu ih je u jutarnjim satima pronašla gazdarica Živadinka i uz veliko uzbuđenje ih sprovela do gradonačelnika. Tako su hajduci neslavno završili svoje odmetništvo.

Publika je pažljivo pratila komediju i burno reagovala smehom na zaista smešne cene. I sama imena hajduka su komična, a to su im ustvari nadimci koje su zaradali još u školi: Žika Dronja, Mile Vrabac, Laza Cvrca, Mita Trta, Čeda Brba i Sima Gluvać. Osim smeha i šal , predstava je obilovala brojnim komentarima vezanim za našu istoriju i veru pravoslavnu, a važna poruka je – da ne treba napuštati roditeljski dom.

Publika je nagradila izvođače burnim aplauzima. Uživalo se i uz bogatu trpezu koju su pripremile majke, da svima zaslade nastupajući raspust.

“Roditelji” kod gradonačelnika

“Kriva” je profesorka

Predstava je završena uz pesmu “Za sve je kriv Toma Sojer….” Đorđa Balaševića , a kad se poslednji stih završava rečima :” kriv je on!” svi glumci su uperili kažiprste prema profesorki Slađani, jer je ona “kriva” za ovu divnu predstavu, a tako su joj odali priznanje i zahvalnost za veliki trud kojim je, pripremajući pozorišnu predstavu sa đacima oplemenila njihov život.

Hajdučka družina sa profesorkom

Knjižice pune petica

Svi đaci su otpevali pesmu “Dušo moja svet se naglo menja”, a kao solistkinje su nastupile Lea Branković i Jana Jovanović.

MALA MATURA: Anđelina Kuljankić I Vanja Jovanović sa profesorkom

Na kraju su svi đaci uživali u peticama kojima su ispunjene uručene đačke knjižice, a uverenja o završenom osmogodišnjem školovanju pripala su : Anđelini Kuljankić, Vanji Jovanoviću, Magdaleni Pantelić i Luki Spasojeviću.