wikipedia.org/Anicic

Natpis “Smrt Srbima” na automobilu sa registarskom oznakom Valjeva u Budvi, poruka “Srbe na vrbe” preko bilborda sa likom gradonačelnika Herceg Novog Stevana Katića, grafit uvredljive sadržine na kući porodice Ilić u Novom, niz je incidenata koji je usledio nakon skrnavljenja Crkve Svetog Nikole u Kotoru.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Časlav Koprivica, uz napomenu da nije zahvalno procenjivati da li je reč o organizovanoj kampanji, kaže za “Vesti” da su ovi incidenti posledica onoga što je sejano tokom višedecenijske vladavine Mila Đukanovića.

– Temelj njegove vlasti je pored kriminala, izmišljanje podela, čija je osnova srbofobija, manifestovana kao neprijateljstvo prema onima u Crnoj Gori koji se izjašnjavaju kao Srbi i prema Srbima iz Srbije – tumači naš sagovornik i dodaje da se nemili događaju mogu shvatiti i kao vrsta poruke srbofoba Mila Đukanovića da se, posle gubitka izvršne vlasti, nisu predali.

Koprivica ukazuje da temelj DPS-ovog, kako ga naziva “lažnog identiteta srbofoba”, treba shvatiti kao produžetak virtuelnog građanskog rata na kojem insistira Milo Đukanović pravljenjem veštačke podele između Srba i Crnogoraca, iako je istorijski poznato da su svi Crnogorci u nacionalnom smislu bili Srbi.

Da antisrpska histerija kroz medije pod kontrolom Mila Đukanovića datira još od 1997. godine, ukazuje za “Vesti” istoričar Aleksandar Raković, ističući da kada nešto tako dugo traje onda daje vrlo otrovne plodove.

– Setimo se da je prošle prelomne izborne godine bilo puno posejane mržnje Đukanovićevih sledbenika i novoustaške politike, koja nije proizvod fikcije, već je realna. Ona neće nestati u bližoj budućnosti. To je proces i potrebno je vreme da srbofobija Đukanovićevih pristalica padne – objašnjava Raković.

Iza događaja u Herceg Novom stoji DPS Mila Đukanovića sa pomagačima, tvrdi koalicija “Ni levo ni desno. Pravac Novi”.

– Svim silama pokušavaju da u miran grad Herceg Novi, unesu svađe i netrpeljivost u kojima sami najbolje mogu da se snalaze i politički preživljavaju – kažu oni i ističu da je rukopis jasan, jer su šovinističke i rasističke poruke svojstvene najradikalnijim nacionalovinističkim strukturama poput stranke Mila Đukanovića.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić za vinovnike skrnavljenja kotorske crkve, koji su bezumnim uriniranjem na ulaznim vratima hrama i uvredama na nacionalnoj osnovi, upućenim supruzi sveštenika Nemanje Krivokapića, zatražio je adekvatne kazne.

– Oštro osuđujem necivilizovano ponašanje pojedinaca koji nastavljaju politiku zasnovanu na podelama, mržnji i antipravoslavnoj histeriji – poručio je putem Tvitera i pozvao nadležne da reaguju na “gnusni čin”.

I Mitropolija crnogorsko-primorska osudila je skrnavljenje hrama u Kotoru, ocenivši da su počinioci posledica agresivne i ekstremističke retorike, koja se nekažnjeno decenijama širi protiv SPC u Crnoj Gori.

– Crkva Svetog Nikole, a verovatno ni mnogo starija Crkva Svetog Luke, pored nje, u svojoj istoriji nisu zapamtili ovakav odnos. Prolazili su mimo nje mnogi nedobronamerni ljudi. Među njima i nemali broj onih koji su došli kao vojnici neprijateljskih vojski, ali se niko nije usudio da učini slično, i to na Vaskrs, najsvečaniji dan te crkve – ističe MPC.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić vinovnike sramnog incidenta pred kotorskom crkvom okarakterisao je kao “splačine”, a nadležne pozvao da hitno procesuiraju ove “ljude” za raspirivanje mržnje.

Ogavne laži protiv SPC

Mitropolija crnogorsko-primorska ukazuje na arsenal najogavnijih laži, etiketa i manipulacija o SPC, koje pojedinci, neke organizacije i njihova medijska glasila ponavljaju.

– U tome prednjače partije bivšeg režima i njihove satelitske organizacije, predvođeni predsednikom najjače od tih partija – kažu u MCP i upozoravaju da je ”bezumlje u Crnoj Gori počelo da dobija nezamislive oblike crkvofobije i srbofobije”. Oba vida su, kako dodaju, na najbrutalniji način iskazana u delima i rečima počinilaca nedela u Kotoru.