Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hakeri iz Severne Koreje pokušali su da upadnu u sistem britanskog proizvođača lekova AstraZeneca prošle nedelje, reklo je za Reuters dvoje insajdera. Ova kompanija je trenutno u centru pažnje javnosti zbog vakcine protiv koronavirusa.

Navodno, hakeri su se predstavljali kao regruteri na društvenim mrežama LinkedIn i WhatsApp, kako bi se osoblju AstraZenece obratili sa lažnim ponudama za posao. Zatim su poslali dokumente za koje se pretpostavlja da sadrže maliciozni softver, koji bi im omogućio pristup računaru “žrtve”.

Pokušaji hakovanja uključivali su osoblje koje radi na istraživanju vakcine za Covid 19, rekao je jedan od izvora, ali se ne smatra da su bili uspešni.

Severnokorejska misija pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi nije odgovorila na zahtev za komentar koji je Reuters uputio, a Pjongjang je ranije negirao sajber-napade.

AstraZeneca, kompanija koja je jedan od prva tri proizvođača vakcina protiv koronavirusa, odbila je takođe da komentariše slučaj.

Neimenovani izvori su rekli kako su različite tehnike bile deo pokušaja hakerske grupe za koju Vlada SAD smatra da je iz Severne Koreje.

Zapadni zvaničnici kažu da bi se sve ukradene informacije mogle prodati radi profita, iskoristiti za iznudu ili dati stranim vladama dragocenu stratešku prednost dok se bore za suzbijanje koronavirusa.

Microsoft je ranije ovog meseca potvrdio da dve severnokorejske hakerske grupe ciljaju proizvođače vakcina u više zemalja, uključujući tehniku “slanja poruka sa izmišljenim opisima poslova”, ali nisu imenovali nijednu hakersku organizaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here