Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hakeri povezani sa kineskom vladom infiltrirali su se u računarske mreže Vatikana, uključujući i predstavnika rimokatoličke crkve u Hongkongu, saopštila je danas američka kompanija Recorded Future, koja prati sajber napade koje podržavaju države.

Kompanija je navela da su napadi počeli u maju, preneo je Rojters.

Očekivalo se da će Vatikan i Peking ove godine učestvovati u pregovorima oko obnove najznačajnijeg dogovora iz 2018. godine koji je stabilizovao odnose između Kine i katoličke crkve.

Recorded Future navodi u izveštaju da su napadi bili usmereni na Vatikan i katoličku eparhiju u Hongkongu, uključujući čelnika hongkonške misije, koji je faktički predstavnik pape Franje u Kini.

U izveštaju se navodi da su ciljevi uključivali i komunikaciju između hongkonške eparhije i Vatikana i da su korišćeni slični alati i metode, koji su ranije identifikovani prilikom kineskog hakovanja koje je podržala država.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, govoreći juče na konferenciji za novinare u Pekingu rekao je da je Kina nepokolebljiv branilac sajber bezbednosti.

– Kada se istražuju sajber događaji važniji su dokazi, a ne pretpostavke – rekao je Vang.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime