EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Odluka Aljbina Kurtija da uslovno ukine takse na srpske proizvode i kao kontrameru uvede reciprocitet, među političkim analitičarima na Kosovu uglavnom se tumači kao opasan potez i dalje zatezanje odnosa sa SAD, doskorašnjim glavnim saveznikom Prištine.

– Uvođenje recipročinih mera prema Srbiji je samoubilačka odluka premijera Aljbina Kurtija, ne samo za njegovu karijeru nego i za Kosovo – ocenjuje u izjavi za Kosovo Onlajn politički analitičar Fisnik Haljimi.

Haljimi podseća da su SAD od Kosova tražile potpuno i bezuslovno ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije i smatra da Kosovo nije trebalo da se suprotstavi toj odluci.

– Mi ne možemo da se suprostavimo SAD jer su oni glavni sponzor nezavisnosti Kosova – naglašava Haljimi.

Jeta Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta ukazuje da je protiv uvođenja recipročnih mera bio i Demokratski savez Kosova, koji je formirao vladajuću koaliciju sa Samoopredeljenjem Aljbina Kurtija. Kako kaže, premijer na dužnosti ostaje pri svom stavu a recipročne mere bi trebalo da izjednače Kosovo sa Srbijom po svim pitanjima.

Krasnići navodi da EU i SAD takođe imaju različite stavove po pitanju recipročnih mera.

– Razlika u stavovima između EU i SAD je primetna u poslednje vreme ali treba napomenuti da unutar Evropske unije postoje različiti stavovi po pitanju Kosova – kaže Krasnići.

Odluka Vlade Kosova o postepenom uvođenju mera reciprociteta prema Srbiji stupila je na snagu danas, uprkos protivljenju vladajućeg Demokratskog saveza Kosova i zahtevima SAD da se takse od sto odsto na robu iz Srbije ukinu bezuslovno.

Takse su bile jedan od razloga što je kolaicioni partner Samoopredeljenja DSK inicirao izglasavanje nepoverenja vladi, koje je podržalo 82 poslanika u Skupštini Kosova.

3 COMMENTS

  1. TREBA IH IGNORISATI I DO SAD SMO ZIVELI BEZ SLANJA ROBE U NEPOSTOJECU DRZAVU TO JE SRPSKA TERITORIJA,SRPSKA AITONOMNA POKRAJINA KIM

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here