Hamas sprečio izlet palestinske dece u Izrael

0

Reuters/S.M.
Ništa od "puta pomirenja": Mališani iz Palestine ipak neće ići u Izrael
 

Skoro 40 palestinske dece, od kojih je većina ostala bez jednog roditelja u sukobima između Hamasa i Izraela, trebalo je da ode u Izrael i da u poseti jevrejskim i arapskim zajednicama provede sedam dana.

Tokom boravka u Izraelu deca bi išla u posetu zoološkom vrtu i otišla bi na Zapadnu obalu na sastanak sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Međutim, autobus sa decom i njihovim starateljima vraćen je po dolasku na glavni granični prelaz između Gaze i Izraela.

Portparol Hamasa Ejad Bozum rekao je da je odluka da se deci zabrani odlazak donesena da bi se "zaštitila kultura palestinske dece i naroda od pomirenja sa Izraelom".

On je naglasio da će se Hamas "postarati da se slično putovanje ne ponovi".

Izrael i Hamas letos su vodili 50-dnevni rat, tokom kojeg je poginulo 2.100 Palestinaca, a uništeni su i delovi Pojasa Gaze. Na izraelskoj strani poginule su 72 osobe.

Jedan od organizatora dečjeg izleta, Joel Maršak, kaže da je cilj posete bio iskazivanje pozitivne strane Izraela, kao i unapređenje mira između Izraelaca i Palestinaca.

"Ta deca će jednog dana biti lideri u Gazi, treba da znaju da možemo živeti u miru, jedni pored drugih", naglasio je Maršak, te napomenuo da je pre tri sedmice dobio pismeno odobrenje Hamasa i da otkazivanje putovanja predstavlja iznenađenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here