Foto: Tanjug/AP
Luis Hamilton

Nekadašnji šampion Formule 1 Luis Hamilton je pred početak trkačkog vikenda u Saudijskoj Arabiji govorio o ljudskim pravima u toj zemlji. Poručio je da su vlasti te zemlje odgovorne da promene trenutnu situaciju, a da vozači Formule 1 mogu samo da utiču na to da u javnosti govore o tom problemu.

Luis Hamilton definitivno nije običan sportista i nije običan vozač Formule 1. Višestruki svetski šampion je čovek čiji se glas daleko i jako čuje, pa tako Hamilton svestan toga uvek pokušava da aludira na nepravde koje postoje u svetu. Uticao je na to da dve godine Mercedesovi bolidi budu crne boje, a prilikom prve posete Saudijskoj Arabiji glasno je pričao o tome da se ljudska prava ne poštuju u toj državi.

U martu je Saudijska Arabija pogubila preko 80 muškaraca zbog velikih zlodela, između ostalog i zbog terorizma, a priča se da oni nisu imali pravo na fer suđenje.

– Zastrašujuće su priče koje sam čuo o zlostavljanju u Saudijskoj Arabiji. Na kraju krajeva odgovornost je onih koji imaju moć da promene nešto i mi ne vidimo dovoljno. Treba da vidimo više – kaže Hamilton.

U Britaniji je inače popularna izreka „pranje kroz sport“ što baš pokušava da rade Saudijci kroz poteze poput kupovine Njukasl Junajteda ili kroz organizovanje trke Formule 1.

– Nije na vozačima da pričaju o ljudskim pravima. Mi pokušavamo i radimo ono što možemo i važno je da se edukujemo i da napravimo malu razliku. Ne mogu da kažem mnogo toga što će napraviti razliku. Poslali su mi pismo o 14-godišnjaku koji je osuđen na smrt. Kada imaš 14 godina nemaš pojma šta radiš u životu. Međtuim mi ne odlučujemo gde se trkamo. Mislim da imamo priliku da probamo, dužnost nam je da probamo da uradimo šta možemo dok smo ovde.

Hamiltonu je inače pisala porodica Abudlaha Al-Howaitija koji je sa 14 godina uhapšen zbog ubistva i pljačke i koji je zatim osuđen na smrt.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here