EPA/Georgi Licovski
Johanes Han

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han smatra da EU, ako ne uputi jasan signal odlukom o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, preti da izgubi uticaj na Zapadnom Balkanu.

Han je, u izjavi agenciji APA, rekao da se, po ovom pitanju, nada da će razum  pobediti.

– Ako ne bude danas, ili najkasnije na Savetu EU u četvrtak bio upućen jasan signal, nakon dva odlaganja, ne smemo se čuditi ako na Balkanu više nemamo uticaja – upozorio je on.

To, kako podvlači, ne može biti u evropskom interesu.

Han je naglasio da se radi o „dvorištu EU” i kritikovao pojedine članice Unije.

– Mnogi govore o delotvornosti u svetskoj politici, snažnoj Evropi. Međutim ako ne možemo da funkcionišemo u naposrednom susedstvu ne moramo ni postavljati pitanje za globalnim delovanjem – istakao je on.

Francuska se protivi početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, i kritikuje proces proširenja u celini, a Holandija se protivi pregovorima sa Albanijom.

– Da bi mogli delovati proaktivno, a ne samo reagovati na nešto, neophodno je razmišljati o većinskom principu – kazao je, s tim u vezi, Han.

– Ukoliko evropske države u celini žele da budu međunarodni igrač onda je prvi izazov da najpre kod kuće reše svoja pitanja, a kod kuće u ovom slučaju znači Balkan – naglasio je on.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here