EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Johanes Han

Evropski komesar za finansije Johanes Han smatra da će EU morati da se preispita u nekim oblastima, kako bi u kritičnim sektorima bila nezavisnija.
Han je, u intervjuu bečkom dnevniku “Kronen cajtung”, na pitanje šta je EU konkretno u aktuelnoj situaciji uradila, kazao da je, pošto su mnoge države zatvorile svoje granice, obezbedjen neometani transport namirnica i medicinske opreme širom EU.

-Time smo osigurali da su supermarketi puni. Istovremeno smo u Evropi podigli uspešno proizvodnju medicinske opreme. Organizujemo i zajedničke nabavke kako bi došli do hitno potrebne medicinske opreme po dobrim uslovima – objasnio je on.
Na konstataciju da je to tako zato što se dobija ta oprema jeftinije iz Azije, što se sada sveti, kazao da je to tako, i da je neophodno preispitati stvari, kako bi EU bila nezavisnija u kritičnim oblastima.
– Trudimo se sada da postignemo da Indija odustane od svog monopola na Paracetamol – rekao  je Han.
Na utisak da svaka nacionalna država na svoj naccin vodi borbu protiv korona krize Han je podsetio da zdravstvena politika i civilna zaštita ne spadaju u zadatke EU.
– Postoji, medjutim, mnogo mogućnosti u kojima Evropska komisija može dodatnim merama da pomaže, u koordinaciji, preko finansiranja iz budžeta Unije pa do pregovora sa Kinezima, koji radije sa jednom osobom nego sa više zemalja razgovaraju – objasnio je on.
Ssto se tiče pomoći ekonomiji u ovo vreme krize kaže da je EU olabavila stroga budžetska pravila, i dozvolila državnu pomoć do kraja godine.
– Tu smo brzo delovali. Za preduzeća je sada dozvoljena donacija do jednog miliona evra iz nacionalnog budžeta bez kršenja zakona o pomoči. Dodatno je na raspolaganju 37 milijardi evra iz strukturnih fondova EU, koji nisu korišćeni do sada. Ne sme se zaboraviti i da ceo budžet čini samo jedan odsto BDP-a država, a da su nacionalni budžeti na do 50 odsto. Zato je Evropska centralna banka sa 750 milijardi evra rasteretila finansijska tržissta, što je sprečilo pad na berzama – dodao je on.
Na konstataciju da će sve to voditi ka povećanju budžetskih deficita, pre svega visoko zaduženih zemalja kao što je Italija i pitanje da li sledi nova evro-kriza, rekao je da to nije tako i da je EU dobro postavljena.
Ono što bi mogao biti problem, kako je naglasio, jesu države van evrozone.

2 COMMENTS

  1. han i njegovi pajtaši su doveli do ovog užasa jer su uništili zdravstvene sisteme u mnogim EU zemljama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here