EPA/Georgi Licovski
Johanes Han

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han oštro je kritikovao odbijanje početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ocenivši da su realno-političke posledice po dve države katastrofalne i da je time pojačava potencijalna nestabilnost u budućnosti.

Han je, u intervjuu agenciji APA, kazao da je otvoreno da li se radi o trajnom vetu Francuske.

– Iskreno, posle odluke Saveta EU smo bespomoćni. Treba uvek imati u vidu proporcije, da se 25 zemalja izjasnilo “za” – objasnio je on kritikujući princip donošenja jednoglasnih odluka u Savetu EU, pre svega u spoljnoj politici, jer se to pokazalo neefikasnim.

Han je ukazao da Emanuel Makron zahteva da se EU mora najpre interno razviti pre daljih koraka i da su taj stav zastupale i pojedine druge članice, ali da je njegov argument uvek bio, a pri tom nije jedini, da ove stvari treba da se odviaju paralelno.

– I jedno i drugo traje godinama i ako bismo sledili Makronovu liniju, onda bi jedno išlo za drugim, a to bi u praksi dovelo do toga, po pitanju pristupne perspektive, da će ona uslediti za 30 godina. To, međutim, nije nikakva perspektiva, a ni podsticaj za reforme – ističe on.

Možeš jednom odložiti…

Pre leta je, kako kaže, bio pun nade posle posete Makrona Beogradu, ali na jesen se predsednik Francuske vratio svom stavu.

– Očigledno Francuska trenutno ne želi nikakvo proširenje – konstatovao je Han.

– Možeš jednom odložiti i tada možeš imati argumente. Može se čak i drugi put obrazložiti, kao kada su rokovi nemačkom Bundestagu bili pretesni. Ali iskreno rečeno, sada više nema argumenata. Poverenje, po ovom pitanju, u EU ekstremno je oštećeno – ukazao je on.

Zvaničnom Parizu je poručio i da prijem nije ireverzibilan, ukazujući na Kopenhaške kriterijume. Kao primer je naveo da su pregovori sa Srbijom počeli poglavljima koji se tiču vladavine prava i da će time biti i završeni.

Austrija najveći strani investitor u Srbiji

Upitan da li aktuelni razvoj događaja povećava uticaj Kine, Rusije i Turske u regionu, Han je rekao da tri četvrtine trgovine Zapadni Balkan obavlja sa Evropom i da se u tome ništa neće promeniti. U Srbiji je, kako podseća, Austrija najveći strani investitor.

– To nije tako spektakularno kao kada Kina kupi železaru. Međutim, za razvoj zemalja je novac iz EU održiviji od kredita iz Kine – istakao je Han.

Han je rekao da nije srećan što nije mogao da završi svoj rad, posebno zato što se oko Severne Makedonije intenzivno angažovao. To što će u Severnoj Makedoniji biti održani prevremeni izbori, prema Hanovim rečima pokazuje koliko je osetljiva unutrašnjopolitička situacija u tim zemljama.

– Za Srbiju i Kosovo je od ogromnog značaja da postoji pozitivan dijalog. U BiH je potrebno ustavno pravilo koje je u saglasnosti sa evropskim pravom, kako bi se omogućila dugoročna pristupna perspektiva. Nažalost, propuštena je šansa da se pristupnim pregovorima sa Albanijom i Severnom Makedonijim uputi signal pozitivne motivacije – rekao je on.

O svom potencijalnom nasledniku, mađarskom ambasadoru u EU Oliveru Varheljiju, Han kaže da je “verzirani diplomata, koji sigurno može ispuniti svoju dužnost”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here