EPA/Georgi Licovski
Johanes Han

Evropska komisija upozorila je sve izabrane zvaničnike u BiH da ne smeju da negiraju genocid u Srebrenici i sve druge presude međunarodnih sudova.

Komesar za proširenje Johanes Han, odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja, istakao je da “konačna presuda u suđenju Radovanu Karadžiću zatvara slučaj jednog od najtragičnijih događaja u recentnoj evropskoj istoriji”, prenosi Avaz.

– Evropska komisija redovno ističe u komunikaciji sa političkim liderima BiH da oni moraju da budu primer u poštovanju odluka međunarodnih tribunala. Naglašavamo da oni treba da se suzdržavaju od bilo kakvih izjava ili dela koja bi mogla pod sumnju da dovedue nezavisnost procesa te da moraju da izbegavaju i osuđuju bilo kakve inicijative koje bi mogle da povećaju tenzije – naveo je Han.

On je odgovorio na pitanje izaslanika prošlog saziva Evropskog parlamenta za BiH Kristijana Dan Prede, koji je upozorio na stalna nastojanja nekih zvaničnika iz entiteta Republika Srpska koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osuđene ratne zločince.

– U našoj komunikaciji, ali i dokumentima, jasno je navedeno da u EU nema mesta za one koji koriste retoriku za raspirivanje strasti, a pogotovo za one koji glorifikuju osuđene ratne zločince, na kojoj god strani oni bili. Sve države moraju da se obavežu i to pokažu rečju i delom da su opredeljene za prevladavanje prošlosti tako što će raditi na pomirenju i rešavanju otvorenih pitanja i u ovoj oblasti mnogo pre nego što uđu u EU – rekao je Han.

 

7 COMMENTS

  1. СРБИ СУ ЕВРОПА!
    За такве као ти нема места у Европи и поред тога такви као ти жвалаве целу Европу.
    ШВАБЕ НИСУ ЕВРОПА!

  2. Birokratizam iznad svega! Ova individua nema pojma o pojmu. Njemu se fućka za:
    – to što je izvršena oružana pobuna (muslimanska) u BiH;
    – to što su oružanu pobunu izvršili mudžahedini, u vezi sa Isisom i AlKaidom;
    – to što je cilj oružane pobune bio i dalje jeste stvaranje kalifata i šerijatske države u trbuhu Evrope;
    – to što su mudžahedini pobili više hiljada Srba u Podrinju u periodu od 1992.-95., naročito dece; sve sa ritualima, razapinjanjima i odsecanjima glava;
    – to što pobunjenici (muslimani) protiv sopstvene države nisu kažnjeni;
    – to što pobunjenici (muslimani) i dalje vode ratnu propagandu.
    Ovakva neznalica nema šta da traži bilo gde. Međutim, u njegovoj zemlji, bilo kojoj da pripada, pitam se koja bi kazna bila za ovakve pobunjenike i izrode?

  3. Ali zato ima za one koji negiraju Jasenovac!
    S tim da se ta dva slucaja nikako ne mogu porediti. Mobilisali mladu nejač i svesno ih gurnuli u smrt da bi mogli da manipulišu. Jasenovac je genocid a Srebrenica zločin za koji su krivi svi, glavni krivac su oni koji su huškali narod u bratoubilački rat kako bi sa tim mogli da manipulišu i vladaju na ovim prostorima. Ali oni koji su tvorci svih tih događaja trude se da falcifikuju istoriju. Banditi i kriminalci zavladali svetom pa misle da mogu da rade šta hoće. U ratu nema pobednika, svi su poraženi, u tom haosu se gubi kontrola. Ali to je i bio cilj okupatoru!!!!

  4. Геноцид а жене и децу пуштени, то није геноцид. Не може на лажима да се води политика

  5. Nema mesta u EU za one koje negiraju Srebrenicu, a nema ni za one koji ne negiraju! Nema više mesta ni za koga, samo nas zamajavaju! Što se mene tiče, lepo im bilo!

  6. Da ovi sa Zabada su vrlo pametni da druge osudjuju a koliko su oni pobili i genocida napravili nije bitno.Raspirivanj mržnje kada Srbi kazu toje skandal a Hrvati ustase veličaju i šta ne pričaju niko ne daje komintar.Licimerje neće večito da traje igrače mečka i kod njih polako

  7. Znaci mi smo OTPISANI. Hvala ti pametnjakovicu na ovome.Lakse disem kada znam da nas necete eksploatisati kao druge jadnike EU. Jos da znas da si jadan jer stalno ponavljas domaci zadatak koji su ti nametnuli o Srebrenici.Oni pravi koji ne podvijaju rep znaju da je Srebrenica izmisljena isto kao i Racak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here