EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Johanes Han

Evropski komesar za budžet Johanes Han smatra da je otvaranje granice ka EU manevar predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana kako bi skrenuo pažnju sa unutrašnje-političkih problema.

– To treba gledati iz ugla unutrašnje političke situacije u Turskoj – podvukao je u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”.

Kazao je da je predsednik Erdogan suočen sa dugo trajućim konfliktom sa Kurdima, koji nije rešio.

Takođe, kaže da se radi i o posledicama neuspelog puča iz 2016., te i o teškoj ekonomskoj situaciji, kao i geopolitičkom okruženju, što je sve drugo osim lako, pri čemu Turska ne može puno doprineti da bude bolje.

Uz to, naglašava Han, partija Erdogana je izgubila na lokalnim izborima u Istanbulu i Ankari.

– Na sve to usledio je uobičajeni refleks – traži se protivnik izvan zemlje – evropski komesar.

On je preneo da je 3,2 milijardi evra, od ukupno, na osnovu sporazuma o izbeglicama, dogovorenih šest milijardi već isplaćeno Turskoj.

– Ukupno 4,7 milijardi evra je već sporazumno fiksirano, a svih šest milijardi je isplanirano, što znači da se zna na šta treba da bude potrošeno – objasnio je Han.

Rekao je da novac iz dogovora ne može jednostavno i bez uslova biti prebačen na turski žiro-račun, već mora preko humanitarnih organizacija, na osnovu detaljnog opisa potreba i pod striktnom kontrolom, biti prosleđen.

– Stavljamo ta sredstva samo tamo na raspolaganje gde postoji potreba. U većini slučajeva se to odbija preko međunarodnih organizacija. Postoje samo dve turske organizacije – Ministarstvo zdravlja i obrazovanja – sa kojma imamo saradnju i dobro iskustvo – dodao je on ukazujući da EU isplaćuje tek kada se projekat okonča.

Što se budućih sredstava za pomoć izbeglicama tiče, poručuje, da Turska mora za svaku dalju podršku prikazati spremnost na saradnju.

Takođe Han ukazuje da trenutno na tursko-grčkoj granici gotovo da nema izbeglica iz Sirije, i da je većina iz Irana, Avganistana i Pakistana.

Prema njegovim rečima veći deo od oko 3,6 miliona Sirijaca, koji se nalaze u Turskoj, u međuvremenu su dobro integrisani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here