EPA-EFE
Peter Handke na dodeli Nobelove nagrade za književnost

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu Peter Handke koji je i inostrani član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS) trebalo bi da poseti Banjaluku za Dan pobede nad fašizmom 9. maja naredne godine, najavio je juče predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović.

Prema njegovim rečima, na Dan pobede u Banjaluci će biti održana svečana akademija na kojoj bi uz predstavnike ANURS, Andrićevog instituta i zvaničnike Republike Srpske trebalo da govori i Peter Handke.

– To je odlučeno na redovnoj godišnjoj Skupštini Akademije. Time želimo da odamo počast Handkeu koji je član ANURS postao 2008. godine, pre nego član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Mi sa Handkeom održavamo snažnu vezu, bio nam je u poseti 2013. godine, a na vest da je dobio Nobelovu nagradu poslali smo opširan telegram – rekao je Kuzmanović novinarima u Banjaluci.

On je istakao i da je Akademija nauka i umetnosti RS ponosna što je Handke njen član.

– Pratili smo kako svet reaguje na njegov izbor. Smatramo da je znatno više onih koji podržavaju i odaju puno priznanje Handkeu nego onih koji su nezadovoljni – zaključio je Kuzmanović.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here