EPA-EFE
Peter Handke na dodeli Nobelove nagrade za književnost

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost Peter Handke proglašen je danas personom non grata u Kantonu Sarajevo.

Ovu odluku, koju su inicirali poslanici Stranke demokratske akcije (SDA), jednoglasno je na današnjoj sednici donela Skupština Kantona Sarajevo. U deklaraciji o tome se osuđuje dodeljivanje Nobelove nagrade, kako je navedeno, „negatoru genocida u Srebrenici“.

Navedeno je da je „završna faza genocida upravo negiranje genocida“ i konstatuje da je „dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim istupima za vreme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim, sa ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem na čelu“.

U deklaraciji piše da Handke „ni danas ne menja svoje stavove, već ide korak dalje, pa najavljuje svoj dolazak u našu zemlju (BIH) i posetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice“.

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo su dodelu Nobelove nagrade Handkeu ocenili kao „novu uvredu žrtava“, uz ocenu da bi njegova poseta BiH i Sarajevu izazvala „dodatno poniženje žrtava velikosrpske agresije“.

5 KOMENTARA

  1. „non grata “ Него како? Петер Хандке не пише књиге на Арапском. Нису Босанци глупи.

  2. Ide on RS, sta ce u Sarajevu medju Muhadzedinima, Izetbegovicima i drugima….nas Brat Handke👍👍👍🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime