Handkeu orden Srpske

0
Tanjug

Nobelovac i veliki prijatelj našeg naroda u najtežim vremenima, austrijski književnik Peter Handke, doputovao je u Banjaluku gde mu je uručen Orden Republike Srpske na lenti, a kasnije u Andrićgradu Velika nagrada Ivo Andrić.

Nobelovac je na banjalučki aerodrom Mahovljani doleteo avionom Vlade Republike Srpske, gde su ga dočekali njegov veliki prijatelj, proslavljeni reditelj Emir Kusturica i državni vrh RS i savetnik srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Pero Simić. Handkea su potom ugostili državni vrh Republike Srpske, predsednik Akademije nauka i umetnosti RS akademik Rajko Kuzmanović i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin. Tom prilikom Handkeu, intelektualcu, književniku, humanisti, nosiocu kulture mira i saradnje, dobitniku Nobelove nagrade za književnost, uručen je Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa RS.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke je s Emirom Kusturicom posetio Andrićgrad. Tamo mu je u Andrićevom institutu uručena Velika nagrada Ivo Andrić za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine “Drugi mač – Majska povest”. Ova nagrade se uručuje na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine bilo odgođeno zbog epidemiološke situacije.

Andrićevim putem

Nakon uručenja nagrade, upriličen je okrugli sto na kojem su o književnom stvaralaštvu i značaju dela Petera Handkea govorili reditelj Emir Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Još kada je objavljeno da je Handke dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, Kusturica je istakao da je austrijskom piscu i našem nobelovcu Ivi Andriću zajedničko srpsko pitanje, kojim se nisu bavili zbog nacionalizma već zbog osećanja ravnoteže i nedostatka pravdoljublja.

– Vrlo je indikativno da se obojica, Handke i Andrić, nisu zakačili za srpsko pitanje zbog nacionalizma, nego iz osećanja neravnoteže i nedostatka pravdoljublja. Taj element je Handkea i doveo do nas. Obojica su naši. Ne zbog poistovećenja sa nacijom, već sa teškom pozicijom – rekao je Kusturica.

Pobeda života

Slavni reditelj ukazao je da je Nobelova nagrada zapravo Handkeova pobeda, s obzirom na to da je osporavan jedino zbog podrške Srbima. Kusturica je naglasio da je propagandna mašinerija veoma jaka, ali da ona ne može da zahvati životne tokove.

– Život je mnogo jači od toga. Handkeov trijumf je pokazao da se njegova literatura posle toliko godina uvrežila kao standard na Zapadu – rekao je Kusturica i Handkea označio kao jedinog čoveka koji je život iznajmio literaturi.

Trpeo nepravdu

Emir Kusturica je uvek isticao da je Handke posumnjao da je u građanskom ratu u Jugoslaviji propaganda osnovno oružje, te je došao na lice mesta da se uveri o čemu se radi. Reditelj je podsetio da je Handke zbog toga dugo trpeo, pa je Nobelova nagrada austrijskom piscu vratila veru da literatura ostaje van političkih tokova.

Ispunio želju

Ovim putovanjem se ostvarila i dugo iščekivana želja nobelovca da poseti Srbiju i Srpsku. Naime, on je vreme pandemije proveo kod Pariza, na imanju u Šavilu i još prošlog juna govorio da se nada da će što pre videti naše krajeve, Dunav i Moravu, da posedi uz reku i popije čašu srpskog vina. Rekao je da će mu put organizovati prijatelji.

Oni iz Salcburga putuju u Srbiju kolima. Voleo bih i ja tako, ali stigle su me godine (78), dug je to put – govorio je tada Handke.

Želja da poseti naše krajeve napokon mu se obistinila, a i putovanje je organizovano tako da ne predstavlja teret njegovim poodmaklim godinama.

Tražio pravdu za naš narod

– Veliki austrijski pisac, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.

– Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2019. godine.

– Njegova najpoznatija dela su: “Golmanov strah od penala”, “Kratko pismo za dugo rastajanje”, “Levoruka žena”, dramski komad “Kaspar”, zbirka poezije “Unutrašnji svet spoljašnjeg sveta unutrašnjeg sveta”.

“Spori povratak kući”, “Ponavljanje”, “Još jedanput za Tukidida”, “Zimsko putovanje do reka Dunava, Save, Drine i Morave” ili “Pravda za Srbiju”, “Moravska noć”, “Veliki pad”…

– Handke je 1. novembra 2012. godine izabran za inostranog člana SANU. Povelja o članstvu uručena mu je 9. aprila 2013. godine.

– Dobio je 29. maja 2013. posebnu plaketu 50. Disovog proleća i tom prilikom preveo pesmu srpskog poete Vladislava Petkovića Disa “Možda spava” na nemački jezik, a rukopis poklonio gradskoj biblioteci u Čačku.