EPA
I napadaju i brane ga: Krsitijan Šmit

Politički haos u Sarajevu ne stišava se posle govora predstavnika BiH u UN-u Svena Alkalaja pred Savetom bezbednosti u kojem se obrušio na nemačkog diplomatu Kristijana Šmita optužujući ga da je, nametanjem izmena Izbornog zakona BiH, prekršio Dejtonski sporazum.

Na površinu su isplivale sve nesuglasice unutar bošnjačkog političkog korpusa, a ispostavilo se da jedan deo “čaršije” nije bio za to da Alkalaj isproziva Šmita, i tu stranu predvodi SDA. Na drugom polu je Željko Komšić koji, tvrdi se nezvanično, kontroliše Alakalaja i upravo on je bio kreator cele priče koja je za rezultat imala negodovanje i dela međunarodne zajednice, pa i samog Šmita.

– Predizborna kampanja je završena. Vreme je za sračunato političko manipulisanje – što smo, nažalost, videli i tokom sednice Saveta bezbednosti UN-a. Sad je vreme da se uradi konkretan posao koji građani BiH očekuju: Ispunjavanje uslova za integraciju u EU, podsticanje ekonomskog razvoja, ublažavanje posledica inflacije i zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz zemlje – navedeno je u reakciji iz OHR-a.

U Sarajevu, pak, kritičari Alkalajevog istupa tvrde da se on svrstao na stranu Rusije koja se odavno zalaže za odlazak OHR-a iz BiH. Podsetimo, Alaklaj je, između ostalog, da je Šmit sve planirao i uradio u saradnji sa Hrvatskom, što je i sama Vlada te zemlje javno najavila.

– Ovim je visoki predstavnik izvršio, između ostalog, krivično đelo propisano Krivičnim zakonom BiH. Pored toga, visoki predstavnik je selektivno sprovodio presude Ustavnog suda BiH, odnosno nije sproveo jedinu koji se tiče suzbijanja diskriminacije i to onaj u predmetu “Komšić”, čime je počinio još jedno krivično delo iz nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH – rekao je Alkalaj dodavši da Šmit nametanjem nije omogućio pravedne izbore.

On je optužio Šmita i za destabilizaciju.

– Postalo je više nego očigledno da je uloga sadašnjeg visokog predstavnika da destabilizuje zemlju u korist jedne od susednih zemlja, kao i nekim od njegovih međunarodnih mentora, ali na štetu BiH i njenih građana. Koristim ovu priliku da naglasim da BiH podržava instituciju visokog predstavnika, u skladu sa mandatom datim Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali da je aktivnost sadašnjeg vršioca dužnosti visokog predstavnika postala problem koji treba da bude rešen u najkraćem mogućem roku – istakao je Alkalaj.

To je protumačeno kao poziv da OHR ode što je u Republici Srpskoj ocenjeno kao klasično licemerje jer Sarajevu dve i po decenije posle rata nije smetao visoki predstavnik koji je obično donosio odluke isključivo na štetu Srpske.

Reagovali i Amerikanci

Jedan od međunarodnih faktora koji je žestoko reagovao na Alkalajev govor su SAD. Stejt department, preneli su mediji u Sarajevu, daje punu podršku Šmitu.

– U potpunosti podržavamo napore visokog predstavnika da se reši dugotrajni problem podele vlasti i suprotstavi bilo kakvim antidejtonskim aktima. Visoki predstavnik i njegova kancelarija zaslužuju punu podršku međunarodne zajednice u ovom zadatku – saopšteno je iz Stejt departmenta.