Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Pravni zastupnici francuskog predsednika Emanuela Makrona podneli su tužbu protiv Mišel-Anž Florija vlasnika preduzeća za ulično oglašavanje koji je svoje bilborde iskoristio za ono što je nazvao vežbom političke satire postavljanjem slike na kojoj se vidi predsednik Emanuel Makron obučen kao Adolf Hitler.

Makronovi advokati podneli su tužbu protiv Mišel-Anž Florija, navodeći da prikazi predstavljaju javnu uvredu, a Flori je rekao da ga je policija kontaktirala postupajući po tužbi.

Slučaj se, prema pisanju Rojtersa, pretvorio u test u kom Francuska povlači granicu između slobode izražavanja i uvrede.

Flori je postavio bilborde na kojima je Makron obučen kao Hitler kao odgovor na zakon koji je parlament usvojio ovog meseca i koji zabranjuje ljudima pristup nekim javnim mestima, osim ako nisu u potpunosti vakcinisani protiv kovida-19 ili ako mogu da pokažu negativni test.

Neki Makronovi protivnici kažu da novi zakon gazi građanske slobode i optužuju predsednika da se ponaša kao diktator. Administracija, sa druge strane, tvrdi da bi trebalo podstaći veće stope vakcinacije.

Flori, čiji su bilbordi postavljeni na jugu Francuske, rekao je da je konsenzus u njegovoj zemlji na strani “Šarli Ebdoa”.

“Ali kada se radi o ismevanju predsednika predstavljajući ga kao diktatora, onda to postaje bogohuljenje, onda je to neprihvatljivo”, rekao je Flori u intervjuu za Rojters.

Žan Enoki, Makronov advokat, rekao je da je tužba podneta “zbog uvredljive prirode poređenja predsednika Republike sa Adolfom Hitlerom”.

Predstavnik Makronove stranke rekao je da je podneo zasebnu tužbu zbog uvrede i izazivanje mržnje.

Administracija francuskog predsednika odbila je da komentariše slučaj.

“Nisam ovo uopšte očekivao. Da će predsednik podneti žalbu protiv francuskog državljanina. Pravim karikature. Ljudima se to može i ne mora svideti, ali svejedno je, karikatura će ostati karikatur”, rekao je Flori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here