pixabay.com
Foto: Ilustracija

Proteklog vikenda, ponovo su u gradovima širom Australije održani protesti protivnika vakcinacije.

Kako prenose mediji sa lica mesta, protesti su simultano organizovani na ukupno 11 lokacija u subotu pre podne, pošto su prethodno najavljeni putem Fejsbuka.

Očekivano, najveći skupovi su održani u Melburnu i Sidneju, gde se okupilo po nekoliko hiljada građana. Na protestu u melburnškom Fokner parku došlo je i do sukoba sa policijom, a tom prilikom je uhapšeno nekoliko demonstranata.

S druge strane, u Hajd parku u Sidneju nije bilo incidenata, a učesnici protesta u oba najveća grada nosili su između ostalih transparente na kojima je pisalo: “Zdravlje ne može da se ubrizga” i “Vera iznad straha”.

Glavni zdravstveni zvaničnik Viktorije dr Bret Saton rekao je povodom ovih protesta da su “strastveni anti-vakseri” u Australiji izuzetno malobrojni i da ne treba obraćati pažnju na njih.

– U Australiji ih ima jedan i po posto ili možda neki procent više. Ja ću ih ignorisati i preporučujem svima da urade isto – poručio je Saton, koji je ostale ljude koji se protive vakcinama nazvao “neodlučnim da se vakcinišu” i nije ih poredio sa takozvanim “anti-vakserima”.

Mirni protesti na kojima je učestvovalo po više stotina ljudi, održani su i u Brizbejnu, Pertu i Adelajdu, kao i u još nekoliko manjih gradova. Iako je vakcinacija u Australiji zvanično doborovoljna, ovi protesti se održavaju pod nazivom “Milioni marširaju protiv obavezne kovid vakcinacije”.

Poznati kuvar na čelu

Na skupu u Sidneju učestvovao je i svetski poznat kuvar Pit Evans, kojeg šira publika zna iz rijaliti emisije “Moja kuhinjska pravila” (My Kitchen Rules). Evans je veliki zagovornik alternativne medicine i protivnik vakcina, a zbog mnogobrojnih negativnih postova o imunizaciji proltiv kovida nedavno su mu obrisani profili na Fejsbuku i Instagramu, s obrazloženjem da je “širio dezinformacije”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime