commons.wikimedia.org/Stefan Didam
Skoplje

Dejan Marković, raseljeno lice iz Prištine u Nišu, državljanin Srbije, u sredu je priveden na graničnom prelazu Tabanovce na ulasku u Severnu Makedoniju i u osnovnom sudu u Kumanovu rešenjem je od sudije za prethodni postupak “dobio” 30 – dnevni ekstradicioni pritvor na osnovu međunarodne poternice Interpola po nalogu Unmika, zbog navodno počinjenog krivičnog dela ubistva na Kosovu.

Umesto izručenja vlastima u Prištini, kako saznaju “Novosti”, Marković očekuje da će biti oslobođen kao “pogrešno uhapšeno lice”. Marković se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Zatvoru Kumanovo u selu Kšanje.

Zvanično, pravosudne vlasti Severne Makedonije, u roku od 40 dana, čekaju odgovor iz Prištine za ispunjenje uslova za njegovo izručenje.

Advokat po službenoj dužnosti Ilija Pop Kostov, zatražio je oslobađanje svog klijenta koji je negirao sve navode iz optužnice kojom se tereti za ubistvo i nanošenje teških telesnih povreda navodno počinjenih na Kosovu.

Protiv rešenja o ekstradicionom pritvoru uložena je žalba u kojoj se navodi da se radi o pogrešnom licu.

I pored Markovićevog poricanja svih naroda iz optužnice, sudija prethodnog postupka Zoran Solarski mu je ipak, izrekao meru 30-dnevnog ekstradicionionog pritvora. Jer, kako se navodi u rešenju, Marković u Severnoj Makedoniji nema prebivalište i “u ovom trenutku nema mogućnosti za izricanje blaže mere obezbeđenja prisustva dok traje mera ekstradicionog pritvora”.

Pritvoreni državljanin Srbije, pred sudom u Kumanovu je naveo da je do sada nesmetano putovao, da nije imao nikakvih problema, jer nije počinio nikakvog krivično delo i da je “100 odsto siguran da on nije lice koje je traženo i da je po sredi nekakva greška”.

Da nije tako, kako je istakao, sigurno ne bi polazio ni na put na odmor u Severnu Makedoniju.

Njegov branilac je zatražio oslobađanje klijenta, jer se radi o neosuđivanom porodičnom čoveku, ocu dvoje dece, koji nesmetano često putuje, baš kao i sada kada je sa suprugom pošao na odmor u Ohrid sa urednom hotelskom rezervacijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here