EPA/Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je pitanje predsednika Kosova pitanje političkog sporazuma između partija, ali i da ukoliko on ne postane predsednik, moraće da se ide na izbore, prenosi Ljajmi.

On je za “Ora Njus” rekao da “to jedna stranka ili dve ne mogu na Kosovu, već je stvarno potrebno više od dve stranke”.

– Kao vladajuća koalicija imamo većinu, ali ona je vrlo ograničena. Znači da nam po ovom pitanju nedostaje oko 20 glasova. A opcije su Pokret Samoopredeljenja i pronalaženje sporazuma sa njima ili Demokratska partija Kosova. To je ono što Kosovo čeka, postizanje sporazuma ili izbori – rekao je Haradinaj.

Prema njegovim navodima Alijansa za budućnost Kosova dala je opciju političkog sporazuma (kandidovali su Ramuša Haradinaja za predsednika), a da u drugom slučaju Kosovo ide na birališta.

– Srećom, Kosovo je do sada pokazalo da je sposobno za održavanje izbora, demokratija se poštuje, ali takođe znamo kako da sprovedemo izborni rezultat, što je bio slučaj kada sam podneo ostavku. Ne vidim ovo kao brigu za Kosovo, u političkom aspektu. Kosovo ima unutrašnju energiju da to prevaziđe. Aspekti pitanja izbora predsednika rešavaće se na osnovu Ustava. Ako stranke imaju razumevanja to ćemo pozdraviti, ako ne, jasno je da idemo na izbore – zaključio je Haradinaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here