Facebook
Ramuš Haradinaj

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ramuš Haradinaj, ocenio je danas da predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije predstavlja važno poglavlje za “de jure” priznanje Kosova od strane Srbije.

On je na Fejsbuku naveo da je “zahvalan zbog izuzetnog zalaganja SAD u podršci Kosovu u svim fazama slobode i izgradnje države”.

Napisao je da je “američki doprinos je bio od vitalnog značaja za prihvatanje predloga EU za normalizaciju kosovsko-srpskih odnosa” što je, kako je ukazao, “i garancija bezbednosti i prosperiteta zemlje”.

– Ovaj predlog je dobio moju podršku i podršku ABK-a, jer smo ocenili da predstavlja važno poglavlje za priznanje Kosova čak i ‘de jure’. Mislim da je ovo bilo najbolje – kazao je on.

Po rečima Haradinaja, ta podrška je “isključivo za zemlju (Kosovo)” i bez ikakve izborne kalkulacije ABK, jer “ovo su vitalni trenuci za budućnost Kosova, stoga je potrebno političko jedinstvo, koje se ni pod kojim uslovima ne može shvatiti kao podrška pojedincu”.

Haradinaj je poručio da će biti vremena da se razgovara o “manama premijera” Aljbina Kurtija i “njegovom pogubnom upravljanju”.

– Naravno, ima još mnogo posla da se uradi, da ceo ovaj tako važan proces ne degradira i da se uspešno završi – dodao je Haradinaj.

Kazao je da će SAD i saveznici pomoći Kosovu, “dok se sporazum ne zaključi”.

Naveo je da to “zahteva pažnju i odgovornost, da se razjasne i reše sve moguće zabrinutosti javnog mnjenja u vezi sa aneksom sporazuma” koji još nije objavljen.

– Verujem u SAD i zapadne saveznike, da će nam pomoći, kao i do sada, da zaključimo sporazum koji Kosovu garantuje nezavisnu i suverenu državu s jasnom perspektivom evroatlantskih integracija – zaključio je Haradinaj.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here