EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
PRAVDA GA JOŠ NIJE STIGLA: Ramuš Haradinaj

Predrag Savić, bivši pomoćnik ministra pravde Srbije, tvrdi da će se pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu ipak naći i Ramuš Haradinaj.

– Istraga je započeta 2016. godine i Specijalno tužilaštvo je početkom ove godine formiralo koncept optužnice koja, međutim, nikada nije obelodanjena, odnosno upućena sudiji za prethodni postupak kako bi se odlučilo hoće li biti potvrđena, odbijena ili dopunjena. Ne znam da li se odustalo zbog preispitivanja dokaza unutar tužilaštva ili je reč o političkoj odluci, ali uveren sam da Haradinaja neće zaobići pravda i da će se on najkasnije za dve do tri godine ipak naći pred Specijalnim sudom u svojstvu optuženog. Ali, javnost mora biti svesna da to neće biti samo pravna, već i politička odluka – kaže Savić i dodaje da je optužnica protiv Haradinaja prvi put “spakovana” 2018. godine.

– Još te godine pošto je Haradinaj uhapšen po Interpolovoj poternici, Tužilaštvo Specijalnog suda je imalo “spakovanu”, odnosno gotovu optužnicu protiv njega. Međutim, ubrzo je penzionisan jedan od ključnih tužilaca, Dejvid Švendimen. Čak je i prošle godine, kada je pozvan u Hag u svojstvu osumnjičenog i kada se branio ćutanjem, u Specijalizovanom tužilaštvu bilo izvesno da će ga optužiti – navodi naš sagovornik.

Savić objašnjava i da će proces protiv Haradinaja biti i jedan od najsloženijih u ovom sudu.

– Njemu je dva puta suđeno u Haškom tribunalu i oba puta je oslobođen. Zbog pravila “ne bis in idem”, što znači da se ne može dva puta suditi za isto krivično delo, on više ne može biti optuživan za ono što mu je stavljalo na teret haško tužilaštvo. Na isti način se tretiraju i svi procesi koji su protiv njega vođeni i okončani od Unmika. Drugi veliki problem je to što je većina svedoka protiv njega ubijena. Nisam siguran da Specijalni sud ima mandat da se bavi i tom istragom, a upravo ta ubistva zaštićenih svedoka bi mogla da daju odgovor i razreše brojna najteža krivična dela počinjena na Kosovu od 1998. do danas – naglašava sagovornik “Vesti”.

Savić, koji je bio pomoćnik ministra Vladana Batića, kaže da je upravo u to vreme Srbija dostavila Haškom tribunalu desetine hiljada stranica raznih dokaza, ali i svedočenja o zločinima na Kosovu i kada je reč o periodu pre, ali i posle dolaska međunarodnih mirovnih snaga 1999.

– Reč je o zločinima koji su počinjeni od 1998. do kraja 2000. godine. Ali, kada su počela suđenja Albancima u Hagu svi smo bili zapanjeni zbog čega Tužilaštvo nije koristilo i naše materijale. U međuvremenu su ti dokazi predočeni Diku Martiju i Klintu Vilijamsonu. Tako su istražitelji suda i počeli sa novim istragama i formiranjem novih predmeta. Zbog četvorostepenog postupka koji se vodi pred Specijalnim sudom i proces optuživanja je mnogo sporiji nego što smo to imali u Haškom tribunalu – objašnjava Savić i dodaje da je mandat ovog suda proširen i na period pošto su Kfor i Unmik preuzeli formalnu kontrolu nad Kosovom.

– U tom periodu se dogodio i najveći broj otmica i ubistava ne samo Srba, već i nelojalnih Albanaca, ali i tadašnjih političkih neistomišljenika. Takođe, pretpostavljam i da će se neke od budućih optužnica baviti dokazima, koje je u svom obimnom izveštaju predočio Dik Marti, a među njima je i trgovina organima – ističe Savić.

“Lažna vest”

Ramuš Haradinaj demantovao je na svom Fejsbuk nalogu da će protiv njega biti podignuta optužnica, nazivajući tu informacijom “lažnom vešću”.

“Dostojanstveno sam branio čist rat OVK i nisam ni pod kakvim sudskim procesom. Nastavljam da radim u odbrani vrednosti države”, napisao je Haradinaj.

Predrag Savić poručuje da je bivši komandant OVK “delimično u pravu”.

– Haradinaj bi bio u pravu kada tvrdi da se protiv njega u Hagu ne vodi nijedan postupak, ali samo kada bi Specijalizovano tužilaštvo u smislu člana 47 Pravilnika o postupanju i dokazivanju donelo odluku – rešenje o obustavi istrage ili u slučaju da optužnica bude obelodanjena ili poslata specijalizovanom veću, a nadležni sudija za prethodni postupak eventualno donese odluku o odbacivanju optužnice – ističe Savić.

Slučaj braće Musaj

Bivši pomoćnik ministra pravde Srbije navodi i da je potpuno nejasno šta se dogodilo sa slučajem ubistva braće Musaj.

– Reč je o oružanom sukobu iz 2000. godine između klana Musaj iz Drenice, koji je bio naklonjen Ibrahimu Rugovi i klana Crnih orlova na čijem čelu je bio Haradinaj. Taj zločin je istraživao Unmik. Treba proveriti da li je taj slučaj pravosnažno okončan i da li bi Haradinaj i ovde mogao da se pozove na pravilo da se ne može suditi za isti zločin dva puta – napominje Predrag Savić.

HARADINAJ SE NEĆE IZVUĆI: Predrag Savić