EPA/Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj

Lider Alijanse za budućnost Kosova rekao je da je njegovo protivljenje u Vašingtonu potpisivanju sporazuma o ekonomskoj saradnji bilo zbog toga što je u prvoj verziji dokumenta pisalo da obe strane dele jezero Gazivode za snabdevanje vodom i strujom, prenosi Gazeta ekspres.

Haradinaj je, kako kaže, insistirao da se to promeni, navodeći da je spreman da raskine koaliciju sa DSK ako se to ne učini.

– Prva verzija dokumenta bila je nekorektna u vezi sa Gazivodama i to je za nas bilo neprihvatljivo. Zauzeli smo stav po ovom pitanju. Na naš zahtev, promenjena je tačka oko jezera. Da naš zahtev nije bio uzet u obzir, bili smo spremni da napustimo koaliciju sa DSK. Ministri su pripremili ostavke – rekao je Haradinaj i dodao da je ova tačka promenjena, sa studijom izvodljivosti američkog Ministarstva energetike.

Prvi čovek ABK kaže da je podneo glavnu težinu dogovora rekavši da je od njega zavisilo šta će se dogoditi u Vašingtonu.

– Teret sporazuma pao je na mene, nije bilo lako. Zbog toga u budućnosti moramo biti oprezni da bismo učili na lošim iskustvima koja smo imali, a koja nas uče da se u takvim slučajevima ne treba uzbuđivati – rekao je bivši premijer.

Na pitanje o čestim potresima u koaliciji, Haradinaj je potvrdio da su tenzije prošle i da je koalicija stabilna.

U vezi sa 16 tačaka sporazuma, ne komentarišući svaku, Haradinaj kaže da Kosovo nije gubitnik.

– Kosovo je pobedilo 4. septembra u Vašingtonu, nije gubitnik. Zbog toga sam podržao sporazum postignut u Beloj kući. Još uvek imamo poteškoća, ali moramo da radimo. Zbog postizanja ovog sporazuma izražavam zahvalnost Sjedinjenim Državama, predsedniku Trampu, specijalnom izaslaniku za dijalog, Ričardu Grenelu i drugima, koji su neprekidno radili na ovome – rekao je Haradinaj.

3 COMMENTS

  1. A do finalizacije studije izvodljivosti platicete toga koji je radi i na kraju ce biti izvodljiva samo u korist Kosova

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here