EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da je apsurdno da srpske institucije grade Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i naveo da se Aljbin Kurti ponovo pokazao kao nesposoban da se suoči sa Srbijom.

Haradinaj je na konferenciji za novinare kritikovao polaganje kamena temeljca “paralelnog univerziteta” na severu i naveo da se u prošlosti pokazalo kako se postupa u sličnim slučajevima, kada su srpski zvaničnici prekoračili svoja ovlašćenja tokom boravka na Kosovu.

Zato je, kaže, zamolio Kurtija “da ne bude talac i da ga ne drže kao taoca”. Haradinaj je naveo i da “postoje mnoge situacije u kojima se Kurti pokazuje nesposobnim da se suoči sa Srbijom”.

– Ili (Kurti) otplaćuje dugove prema Srbiji. Više ne govorimo o porezu koji je uklonjen i reciprocitetu, koji nije nametnut. Povećanje uvoza iz Srbije govori mnogo – rekao je Haradinaj i naveo slučaj srpskih građevinskih blokova, kao zanimljiv pokazatelj.

Kaže da mnogo govori to kako je Kurtijeva vlada uspela da identifikuje da srpski blokovi ipak treba da imaju ravnopravan položaj sa kosovskim blokovima, iako dolaze sa nižom cenom i ugrožavaju tržište.

Naveo je da u Srbiji govore o “Putu mira” i ruskom gasovodu, a da se ne čuje da kosovski premijer govori o tome kada će američki gasovod biti izgrađen.

– Zašto se sutra moramo pridružiti ruskoj energiji, kada imamo američku u Grčkoj – upitao je Haradinaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here